"Наше терпіння урвалося": польські фермери відновлять блокаду кордону з Україною

2 лютого 2024, 21:33оновлено 19 лютого, 17:11
Поляки перекриють деякі дороги у Польщі, а також заблокують пункти пропуску на кордоні з Україною.
'Наше терпіння урвалося': польські фермери відновлять блокаду кордону з Україною
Польські фермери анонсували поновлення блокади українського кордону / Колаж: Главред, фото: ДПСУ, ua.depositphotos.com

Польська профспілка фермерів "Солідарність" оголосила про проведення загального страйку по всій країні 9 лютого. Акція розпочнеться з блокування всіх пунктів пропуску на кордоні з Україною, а також із перекриття доріг та автомагістралей у деяких воєводствах. Про це йдеться у заяві профспілки.

"Наше терпіння урвалося. Позиція Брюсселя в останній день січня 2024 року є неприйнятною для всієї нашої аграрної спільноти. Крім того, пасивність польської влади та заяви про співпрацю з Європейською Комісією та заяви про дотримання всіх рішень Єврокомісії щодо імпорту сільськогосподарської та харчової продукції з України не залишають нам іншого виходу, як оголосити загальний страйк", - вказано у заяві.

Польські фермери стверджують, що реалізація "Європейської зеленої угоди" та стратегії "від ферми до столика" ЄС не відповідає інтересам польських фермерів у запропонованому вигляді. Профспілка вимагає від польського уряду розробити чіткий план сільськогосподарського виробництва, забезпечення рентабельності виробництва, реконструкції польської переробки та торгівлі.

відео дня

"Ми будемо боротися за це до кінця. Польські сімейні ферми є основою продовольчої безпеки країни. Здорова польська їжа, вироблена польськими фермерами, є основою для харчування та здоров’я громадян Республіки Польща. Президія "Солідарності" закликає до солідарності всієї аграрної спільноти", - наголосили фермери.

Поляки попередили, що з 9 лютого до 10 березня в рамках аграрних протестів перекриють деякі дороги у Польщі та заблокують пункти пропуску на кордоні з Україною.

Реакція України

Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону зазначив, що поки що не отримав офіційного підтвердження з Польщі щодо можливого блокування кордону фермерами.

"У відкритих джерелах ми також бачили цю інформацію, але від колег - польських прикордонників - ми поки що не отримували якогось офіційного підтвердження того, що таке може статися", - сказав він.

Блокада кордону поляками

Нагадаємо, 6 листопада польські перевізники розпочали страйк на польсько-українському кордоні. Згодом вони повністю заблокували проїзд вантажівок на пунктах пропуску на кордоні з Україною.

23 грудня вдалося розблокувати прикордонний пункт "Шегині-Медика". Протестувальники припинили блокаду після переговорів нового уряду Польщі. Однак вже 4 січня протестувальники продовжили блокувати прикордонний пункту "Медика-Шегині".

Як повідомляв Главред, польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський та представники руху "Ошукане село" уклали угоду. Згідно з угодою, Польща виділить субсидії на кукурудзу, підвищить кредитування та залишить рівень сільськогосподарського податку на рівні 2023 року, а протестувальники мають припини блокаду. Страйки припинили 16 січня.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти