Бої Киргизії і Таджикистану: що відбувається і в чому причина конфлікту

29 квітня 2021, 18:22оновлено 3 травня 2021, 16:23
Між Душанбе і Бішкеком вибухнуло військове протистояння через конфлікт біля водозабору Головний.
Киргизія Таджикистан
До кордонів Киргизії і Таджикистану стягується військова техніка / Соцмережі

На тлі спалахнувшого конфлікту між Киргизією і Таджикистаном через ситуацію з водозабором Головний, військові почали протистояння з використанням бойової техніки на кордонах двох держав. Збройні сили атакують прикордонні застави один одного і продовжують стягувати війська за периметром кордону.

Як повідомляє киргизьке видання kaktus.media, таджицькі військові відкрили вогонь по киргизьким прикордонним заставам серед яких Капчигай, Мін-Булак, Достук і прикордонні пости Кожогар і Булак-Баші. Будівля погранзастави Достук загорілася в результаті мінометного обстрілу.

Відповідною реакцією Киргизії стало захоплення прикордонної застави Таджикистану Ходжа А'лло. Сторони продовжують стягувати додаткові військові підрозділи до кордонів.

відео дня

Telegram-канал Mash опублікував шлях прямування бойових машин піхоти до кордону. Місцеві жителі стверджують, що до зони військового протистояння також направляються винищувачі і бронетранспортери.

Згідно з даними Telegram-каналу Військовий оглядач, у Таджикистані, в одному з населених пунктів, вдалося зафіксувати танки таджицької армії. Три одиниці військової техніки прямували до кордону.

Telegram-канал Протести у світі інформує про те, що територія бойових дій розростається, а в небі була помічена авіація. Однак наразі не встановлено, якій зі сторін належать військові літаки.

У чому причина конфлікту Душанбе і Бішкека

  • У середу, 28 квітня, близько 150 жителів прикордонних районів Киргизії і Таджикистану закидали один одного камінням. Конфлікт стався через встановлення таджицькими прикордонниками камер відеоспостереження біля водозабору. Увечері обстановка стабілізувалася: таджицька сторона погодилася прибрати камеру з ліній електропередач біля водорозподільного пункту Головний, проте керівник Ісфаринського району Баховидін Баходірзода відмовився підкоритися вимозі Душанбе.
  • І Бішкек, і Душанбе дотримуються точки зору, згідно з якою конфлікт трапився після установки камер Таджикистаном. Ділянка кордону є спірною, тому у Киргизії вважають таке рішення незаконним. Таджицька сторона вважає, що має право на реалізацію таких заходів.
  • Одна з проблем пов'язана з тим, що карти 1924-1927 років і 1989 року вказують на приналежність водорозподільного пункту Головний саме Таджикистану. Водозабір знаходиться у верхів'ях річки Ісфара і використовується для зрошення і постачання водою прикордонних територій Таджикистану, Киргизії та узбекистану.
  • Крім того, існують питання і в ситуації з делімітацією кордонів Таджикистану і Киргизстану. Протяжність кордонів двох держав - 976 кілометрів, причому тільки 504 з них чітко визначені в договорах і позначені на картах. На ділянках кордонів, які не демарковані, нерідко виникають конфлікти через землю, воду, нерегламентований перетин кордонів, а також міжетнічні проблеми. Під час протистоянь сторони можуть задіяти камені або зброю.
  • Киргизстан і Таджикистан є державами - учасницями Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти