Ердоган розкрив плани Туреччини щодо вступу до ЄС і назвав умови Анкари

11 січня 2021, 00:25
За словами Реджепа Ердогана, ЄС повинен припинити різкі дії і риторику на адресу Туреччини.
Ердоган
Туреччина і ЄС повинні провести перемовини щодо митного союзу, безвізового режиму і євроінтеграції - Ердоган / Reuters

Майбутнє Туреччини нерозривно пов'язане з Європою, однак з метою розширення співпраці сторонам слід переглянути питання митного союзу, забезпечити безвізовий режим для турецьких громадян з європейськими країнами і попрацювати над перемовинами щодо вступу Анкари до Євросоюзу.

Про це йдеться у заяві пресслужби турецького президента Реджепа Ердогана, опублікованій в суботу, 9 січня, за мотивами його перемовин з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн.

Ердоган і фон дер Ляйен провели розмову, під час якої обговорили проблеми регіону, а також питання співпраці Анкари і Брюсселя. Туреччина прагне до Європи і бачить своє майбутнє у Європейському Союзі.

У свою чергу, турецький глава держави пропонує зосередити зусилля над відновленням конструктивних відносин двох сторін. Анкара буде зацікавлена в проведенні подальших самітів з Євросоюзом, якщо у Європі припинять різкі дії і риторику щодо Туреччини.читайте такожПлани ЄС щодо санкцій проти Туреччини: з'явилася реакція Ердогана

У Ердогана також підкреслили, що сторонам потрібно врегулювати низку проблемних моментів, які важливі для турецької сторони. Йдеться про "необхідність оновити митний союз, забезпечити візову свободу турецьким громадянам і зробити кроки у перемовинах щодо членства Туреччини у Євросоюзі".

Довідка

Турецька Республіка з 1964 року є асоційованим учасником Європейського Союзу. Анкара подала заявку на вступ до ЄС ще навесні 1987 року, проте процес приєднання Туреччини до ЄС стартував тільки в жовтні 2005 року. Щоб вступити до Євросоюзу, Турецькій республіці потрібно виконати 33 з 35 раніше затверджених з Брюсселем пунктів. Після цього країни наднаціонального об'єднання повинні одноголосно проголосувати за прийняття Туреччини до складу ЄС.

У липні 2017 року Європейський парламент ухвалив резолюцію, в рамках якої закликав країни та інститути ЄС призупинити механізми євроінтеграції Туреччини допоки, доки у Анкарі не внесуть зміни до Конституційної реформи. У квітні того ж року в республіці пройшов референдум, який суттєво розширив повноваження президента країни.

Останніми роками у ЄС заявляють, що дії Туреччини не ведуть до євроінтеграції, а у Анкарі повинні визначитися зі своїм політичним вектором розвитку.

Туреччина - Євросоюз новини

  • Туреччина реалізує політику з розвідки нафтових і газових родовищ в територіальних водах Середземного моря, в результаті чого Анкара конфліктує з Грецією і Кіпром.
  • Євросоюз 6 листопада продовжив до 12 листопада 2021 року санкції проти двох фізичних осіб, які є відповідальними за реалізацію бурових робіт у Східному Середземномор'ї.
  • У Європі попереджали Туреччину про нові додаткові обмеження ще 19 листопада. Тоді Ердоган висловив сподівання, що ЄС не стане "дискримінувати" Анкару і виконає свої обіцянки перед турецькою стороною.
  • Проте вже 11 грудня Євросоюз погодив санкції проти Туреччини за газову і нафтову розвідку в акваторії Середземного моря. Йдеться про санкції щодо юридичних та фізичних осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти