Ердоган оприлюднив план дій щодо Нагірного Карабаху

11 листопада 2020, 13:51
Туреччина і Росія контролюватимуть режим припинення вогню у Нагірному Карабасі.
Ердоган
Вірменія повинна вивести свої війська з Нагірного Карабаху - Ердоган / Jacobin

Згідно з домовленостями Путіна, Алієва і Пашиняна щодо Нагірного Карабаху, Вірменія виведе свої війська з Кельбаджарського, Агдамського, Газахського та Лачинського районів до 1 грудня. Азербайджан отримає транспортне сполучення з Нахічеванню, транспортний коридор буде створений також між Ханкеді (Степанакертом) та Вірменією.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган, коментуючи припинення військового конфлікту у Нагірному Карабасі, повідомляє інформагентство Sputnik Азербайджан.

За його словами, тристороння угода Москви, Єревана і Баку передбачає, що Вірменія до 15 листопада повертає Азербайджану Кельбаджарський район, до 20 листопада – частини Агдамського і Газахського районів, а до 1 грудня Лачинський район.

"Всі ці території будуть повернуті Азербайджану", - зазначив турецький президент.

При цьому, як стверджує Ердоган, буде відновлено транспортне сполучення між Нахічеванню і Азербайджаном. Сухопутний коридор буде і між Вірменією і Степанакертом. Переселенці зможуть повернутися на свої споконвічні землі - процес проконтролює ООН.

Крім того, Анкара вже підписала з Москвою угоду про моніторинговий центр, який буде стежити за тим, як виконуються домовленості щодо Нагірного Карабаху.читайте такожУ Туреччині розкрили плани Анкари щодо Нагірного Карабаху

"Сьогодні вранці був підписаний протокол щодо створення спільного турецько-російського центру з контролю і моніторингу режиму припинення вогню у Нагірному Карабасі", - підкреслив Ердоган.

Позиція Туреччини щодо Нагірного Карабаху

  • Офіційна Анкара з моменту загострення збройного конфлікту між Вірменією і Азербайджаном у Нагірному Карабасі підтримала військову операцію Баку і піддала жорсткій критиці Єреван. Президент Реджеп Ердоган неодноразово заявляв, що вірменська держава має вивести свої війська з Карабаху.
  • Туреччину неодноразово звинувачували в тому, що Анкара задіює у Нагірному Карабасі турецьких військових і бойовиків з Сирії. Про це неодноразово казав прем'єрміністр Вірменії Нікол Пашинян.
  • Ердоган 28 жовтня заявив, що під час перемовин з російським президентом Путіним він запропонував Росії взяти участь у перемовинах щодо врегулювання конфлікту у Нагірному Карабасі.
  • 9 листопада президент Росії Володимир Путін, президент Азербайджану Ільхам Алієв і прем'єрміністр Вірменії Нікол Пашинян підписали заяву про закінчення війни у Нагірному Карабасі. Вірменія повинна вивести свої війська з Карабаху, а в зоні конфлікту розмістять російських миротворців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти