Екс-депутат Держдуми спрогнозував, чи можливий в Росії Майдан

12 жовтня 2020, 19:58
На думку Іллі Пономарьова, на протестну активність росіян впливає кілька ключових факторів.
Протести, Росія
Екс-депутат Держдуми спрогнозував, чи можливий в Росії Майдан / Reuters

Ілля Пономарьов, екс-депутат Держдуми РФ, вважає - в Росії цілком можливий і Майдан (за українським сценарієм) і масові протести проти влади (за білоруським сценарієм)

Про це Пономарьов розповів під час чату на Главреді.

"Ні, в Росії теж все можливо. Часто Про Росію в Україні презирливо говорять-мовляв, це "країна рабів", а тому ніякий Майдан там Неможливий. Однак це не так. У Росії можливо все: і Майдан, і білоруський сценарій. Але я думаю, що в Росії все буде набагато жорсткіше і кривавіше, ніж в Україні і, тим більше, ніж в Білорусі. Росіяни повільніше запрягають, але потім, коли почнуть їхати, мало нікому не здасться", ‒ заявив він.

відео дня

Пономарьов переконаний - головна проблема з протестами в Росії в тому, що росіяни ніяк не можуть знайти альтернативу Володимиру Путіну і його соратникам.

"Подібні події можуть початися тільки тоді, коли з'явиться необхідний тригер, привід, альтернатива. Головна проблема росіян полягає в тому, що ніяк не виходить намацати для себе цю саму альтернативу. Якщо не путінізм, то що? У Білорусі вийшло тому, що по ряду суб'єктивних причин популярність Лукашенка різко впала. Довгий термін Олександра Григоровича при владі (набагато більший, ніж у Путіна), плюс коронавірусна криза, плюс економічна криза – все це збіглося і призвело до того, що білоруський народ просто став говорити Лукашенку "Йди!". А оскільки Лукашенко ще й зробив кілька невдалих жестів, які образили та образили білорусів, виник ефект протестного голосування за кого завгодно, аби проти Лукашенка", - вважає він.

Пономарьов вважає, що в цілому потенціал протестів і протестного голосування в РФ наростає ‒ але вкрай мало. Правда, іноді призводить до конфузів для влади.

"Зараз таке голосування проти Путіна в Росії, напевно, неможливо, тому що він не робить різких кроків і не робить помилок, які б образили народ настільки, щоб він був готовий проголосувати за кого завгодно. Але в цілому ряді російських регіонів ми вже бачимо рівно такі ж настрої. Наприклад, голосування за Фургала - коли він балотувався, говорив безпосередньо:"не голосуйте за мене, будь ласка – голосуйте за мого опонента". Однак люди обрали саме його. А на останніх муніципальних виборах був смішний приклад, коли глава одного з районів висунув проти себе прибиральницю як спаринг-партнера – аби хтось був в якості альтернативного кандидата. І люди проголосували за цю прибиральницю, яка всю виборчу кампанію говорила, що вона не збирається займати ніякі пости й що її просто попросили. А тепер вона змушена йти та правити", - заявив він.

Пономарьов вважає, що один з факторів, який зупиняє росіян від протестів проти путінської влади ‒ страх росіян повернутися в безгрошів'я і важкі умови 1990-х.

"Таким чином, ми бачимо в Росії ті ж передумови. Однак росіяни дуже бояться сліпого вибору, тому що не хочуть, щоб який-небудь пройдисвіт з 1990-х або прозахідний ліберал міг скористатися цією ситуацією у своїх інтересах, в результаті чого країна б занурилася в єльцинський період. Цього люди дуже бояться, що істотно стабілізує Путіна. Як тільки росіяни побачать, що цієї небезпеки немає, але є якась зовсім інша тема, миттєво в Росії відбудеться рівно все те ж саме", - підсумував він.

читайте такожЩо "відомий кидала" Лукашенко пообіцяв Путіну: екс-депутат Держдуми озвучив версію

Ілля Пономарьов - чат на Главреді:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти