Залізний купол для України: експерт озвучив вартість ізраїльської системи ПРО

21 травня 2021, 05:31
Аналогів Залізного купола в світі не існує. Тому немає сенсу купувати щось на кшталт цієї системи протиракетної оборони.
Ізраїль, обстріл
Залізний купол буде ефективний в тому випадку, коли він прикриватиме конкретні об'єкти / Фото Reuters

Міністерство оборони України розглядає можливість придбання системи протиракетної оборони за типом ізраїльського Залізного купола. Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов пояснив у коментарі Головреду, чи має це сенс для нашої держави і у скільки обійдеться придбання такої протиракетної системи.

Насамперед Жданов заявив, що аналогів системи Залізний купол у світі не існує.

"Тому фраза "типу залізного купола" не має сенсу. Ми можемо встановити стару радянську систему Оса або Бук, проте їхня ефективність буде в рази меншою, ніж у ізраїльської системи", - сказав експерт.

Жданов вважає, що сьогодні ніхто не заважає Україні провести переговори про покупку системи Залізний купол.

"Одна батарея коштує близько 170 мільйонів доларів, тобто на один транш МВФ у розмірі 1,5 млрд доларів можна купити десять батарей. Необхідно виключно політичне рішення", - зазначив полковник запасу.

Він пояснив, що Залізний купол не потрібно розставляти вздовж українського кордону. Оскільки це тактичний комплекс, то його можливості обмежуються висотою в 10 км, тому балістичні ракети, які летять вище 10 км (той же російський оперативно-тактичний ракетний комплекс Іскандер), можуть просто перелетіти через "купол".

"Залізний купол буде ефективний в тому випадку, коли він прикриватиме конкретні об'єкти: атомні станції, окремі невеликі населені пункти, стратегічні заводи, пункти управління інфраструктурою країни тощо. Відповідно, у нас має бути складено перелік об'єктів, які обов'язково повинні бути захищені. Перерахувавши їх, ми зрозуміємо, скільки Україні потрібно батарей", - пояснив Жданов.

читайте такожРакета ХАМАС пробила Залізний купол, розбомблено житловий будинокВійськовий експерт упевнений, що Україні однозначно необхідно зайнятися побудовою системи протиракетної оборони, в якій, крім стратегічної системи оборони країни, повинен бути і тактичний елемент, зокрема заснований на системі Залізний купол.

Як повідомляв Главред, 18 травня міністр оборони України Андрій Таран заявив, що останні події в Ізраїлі довели необхідність наявності в Україні такої системи протиракетної оборони як Залізний купол.

"Залізний купол" - один з кращих зразків протиракетної оборони, але це лише складова, одна зі складових частин протиракетної оборони. Ще минулого року ми розпочали певні дії щодо створення протиракетної оборони України. Розглядаємо можливості придбання чогось на зразок Залізного купола", - сказав Таран.

Залізний купол

Це тактична система протиракетної оборони( ПРО), призначена для захисту від некерованих тактичних ракет з дальністю польоту від 4 до 70 кілометрів. Розроблена ізраїльською компанією Rafael.

Кожна батарея може захищати територію площею 150 квадратних кілометрів. Перша батарея стала на бойове чергування в березні 2011 року. Станом на липень 2014 року, бойове чергування несли 9 батарей по всій території Ізраїлю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти