Захоплення Афганістану Талібаном: генерал СБУ попередив про небезпеку для України

17 серпня 2021, 01:31
Прихильники Талібану можуть поширитися по всьому світу, каже Василь Вовк.
Кабул
Таліби захопили Афганістан / REUTERS

Захоплення угрупованням Талібан Афганістану створює небезпеку для України, заявив експерт з держбезпеки, генерал-майор СБУ Василь Вовк.

Як зазначив він в ефірі каналу Україна 24, в Україні необхідно відстежувати прояви або паростки Талібану.

"Оскільки тут є співчуваючі Талібану і радикальним рухам. І на сьогодні в плані забезпечення безпеки України СБУ - а такі можливості у неї є - повинна підняти всіх не те щоб по тривозі, але до вищого рівня саме з цього боку. Звичайно, ми не сьогодні отримаємо відгомони, але через місяць-два можемо мати тут їх представників. У них зараз ейфорія від перемоги, потрібно мати це на увазі", — заявив генерал СБУ.

Він також не виключив, що прихильники Талібану можуть поширитися по всьому світу.

"Це велика небезпека в тому числі для України, тому що не так далеко Україна географічно, як нам здається. Я ще раз нагадаю, що це радикальний ісламістський рух, який на сьогодні начебто обмежується територією Афганістану, але ми розуміємо, що це тільки сьогодні. Можна говорити, що ми за мир і дружбу і не будемо чіпати інші країни, а як буде завтра... "Талібан" - не та організація, довіряти словам якої можна відразу, і навіть після підписання якихось документів. Хоча, звичайно, ніяких документів вони підписувати і не будуть", — додав Вовк.

Захоплення Афганістану Талібаном

15 серпня таліби заявили про захоплення всієї території Афганістану, вони захопили Кабул.

Міністр внутрішніх справ Афганістану Абдул Сатар Мірзаквал у відеозверненні заявив, що столицю передадуть талібам мирно.

15 серпня президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку і вилетів до Таджикистану.

Україна евакуювала з Афганістану 79 громадян з шести країн-України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії та Таджикистану.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти