Експерт розповів, як українців нахабно грабують на доставці газу

12 січня 2021, 10:38оновлено 12 січня 2021, 12:10
Голова житлового союзу України Олександр Скубченко прокоментував заяву Юрія Вітренка щодо ціни на газ для населення.
конфорка, газ
Експерт розповів, як українців нахабно грабують на доставці газу / УНІАН

Виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко публічно визнав, що Україна споживає російський газ, а отже формула "ціна на хабі в Європі плюс доставка до України" - "злочинна і грабіжницька", заявив глава житлового союзу України Олександр Скубченко.

"Сьогодні, за словами Вітренка, ціна на газ "Нафтогазу" (яка найнижча) завищена на 22%! А в лютому стане вище ще на 15%. Тому ціна на газ в Україні, щонайменше, має визначатися за формулою "ціна на хабі в Європі мінус доставка до України" (що логічно, тому що газ йде з Росії в Європу", - зазначив Скубченко на своїй сторінці у Facebook.

Також експерт здивований, чому Україна купує російський газ у посередників в Європі й дорожче.

"І виникає логічне запитання: якщо газ ми споживаємо російський, то чому купуємо його у посередників в Європі й дорожче?", - цікавиться Скубченко.

Водночас експерт зазначив, що ніхто не давав права президенту України і прем'єр-міністру "продавати нас гуртом МВФ".

"Тиснути треба до повного виконання наших вимог (не тільки повернення ПСО на газ, після їх скасування з 1 серпня), а не вимог МВФ! Ми не давали права Зеленському і Шмигалю за нашою спиною і нишком продавати нас гуртом МВФ", - підсумував Скубченко.

Експерт розповів, як українців нахабно грабують на доставці газу

Зазначимо, раніше Юрій Вітренко представив свій план зниження цін для населення, який він анонсував на нараді в Офісі президента у понеділок, 11 січня.

"Міністерство енергетики запропонувало розглянути варіант, коли з 1 лютого ціна буде обмежена на газ для "вразливих" споживачів - на рівні "хаб мінус" з додаванням певної граничної націнки постачальників, причому ціна буде зафіксована на рік. За нашими розрахунками, мова йде про рівень ціни 5356 грн, тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні. Для розуміння, якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна в лютому збільшиться ще майже на 15%", - повідомив Вітренко.

Ціни на газ - про що йшлося раніше:

  • 11 січня президент України Володимир Зеленський під час енергетичної наради доручив уряду терміново розв'язати питання з тарифами на газ для населення.
  • В Україні прокотилася хвиля протестів через підвищення комунальних тарифів.
  • З 1 січня в Україні діє нова ціна на газ, яку запропонували постачальники газу в рамках відкриття конкурентного ринку газу.
  • Газопостачальні компанії пропонують населенню України в січні купувати газ за ціною від 6,99 до 10,8 грн за кубометр, проте мінімальна ціна вища за ту, яку була у грудні, на 11%, а максимальна - на 20,5%.
  • Крім того, з 1 січня в Україні почали діяти нові тарифи на транспортування газу.
  • Експерти Мінфіну спрогнозували, що у 2020-2023 році збитки Нафтогазу складуть майже 21,5 млрд гривень. Однією з причин цього стане значне зниження обсягів реалізації блакитного палива всім категоріям споживачів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти