В Україні збільшили штрафи за порушення на дорозі

17 березня 2021, 08:42оновлено 17 березня 2021, 10:01
Набув чинності закон про нові штрафи за порушення правил дорожнього руху. Тепер за їзду напідпитку накладатимуть штрафи від 17 до 51 тисячі гривень.
Патрульна поліція
В Україні збільшили штрафи за порушення на дорозі / УНІАН

У середу, 17 березня, в Україні набули чинності нові штрафи за порушення правил дорожнього руху - вони застосовуватимуться не тільки до водіїв, а й до велосипедистів і пішоходів. Але насамперед мова йде про підвищення розміру штрафів за водіння авто в нетверезому стані, а також за перевищення швидкості.

Відповідний закон був опублікований у виданні "Голос України" у вівторок, 16 березня, а набув чинності з дня, наступного за днем оприлюднення.

Нові штрафи за водіння напідпитку

Якщо водій перебував у стані сп'яніння, йому загрожуватиме штраф у розмірі 17 тисяч гривень (до цього штраф становив 10,2 тисячі) з позбавленням водійських прав на рік.

За повторне порушення людину чекає штраф вже в 34 000 грн - і три роки без прав.

Втретє покарання буде у вигляді штрафу у 51 000 грн - разом з конфіскацією авто, адміністративним арештом на 15 діб і позбавленням прав на 10 років.

Новий підхід до позбавлення водійських прав

Відтепер в Україні терміни будуть не замінюватися, а підсумовуватися. Тобто, якщо людину позбавили прав строком на один рік, то в разі другого порушення 1 рік замінювався 3 роками. Тепер терміни будуть підсумовуватися, тобто 1 + 3.

Позбавлення волі у разі ДТП з жертвами

За ДТП у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння, внаслідок якого потерпілий отримав травми середньої тяжкості, позбавлятимуть волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п'яти років.

Такі ж дії каратимуть позбавленням волі на строк від 3 до 8 років (позбавлення прав від 5 до 8 років) у разі тяжких травм потерпілого.

Якщо потерпілий загинув, п'яному винуватцю загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням прав на строк від 5 до 10 років. Якщо жертв декілька - це каратимуть позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням прав на строк від 7 до 10 років.

В Україні збільшили штрафи за порушення на дорозі

Штрафи для водіїв

Мінімальний штраф за непристебнутий ремінь, відсутність шолома у мотоцикліста, неосвітлений номерний знак, розмову телефоном за кермом без гарнітури, порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора, правил обгону підвищили до 510 гривень.

За втечу з місця ДТП штраф складе 3,4 тисячі гривень. Таке ж покарання буде за перевищення швидкості в населених пунктах більш ніж на 50 км/год.

За ненадання переваги в русі авто "швидкій", поліції або аварійній службі адмінстягнення становитиме 680 грн. Створення аварійної ситуації каратимуть штрафом у 1445 грн, а за порушення, яке призвело до ДТП - 850 грн.

Їзду без прав каратимуть штрафом у 425 грн. Якщо у водія прав немає зовсім, йому доведеться заплатити 3,4 тисячі грн. Раніше позбавлених прав водіїв чекає 20,4 тисячі грн штрафу.

Повторне протягом року вчинення такого порушення загрожуватиме 40800 грн штрафу з позбавленням права керування транспортом на строк від 5 до 7 років та з платним вилученням транспортного засобу або без такого.

Штрафи для пішоходів

Пішоходів, які переходять дорогу в недозволеному місці, каратимуть штрафом у 255 грн.

Штрафи для велосипедистів

За порушення ПДР велосипедисти повинні будуть заплатити штраф у розмірі 340 грн. За ці ж порушення, вчинені напідпитку - 680 грн, за створення аварійної ситуації - 850 грн.

Збільшення штрафів за порушення ПДР – про що йшлося раніше:

  • 16 лютого депутати Верховної Ради ухвалили у другому читанні проєкт закону про велике підвищення штрафів за порушення українцями правил дорожнього руху. Документ передбачає, що за їзду напідпитку в Україні накладатимуть штрафи від 17 до 51 тисячі гривень, за перевищення швидкості ‒ до 3,4 тисячі гривень.
  • Водночас Верховна Рада України не дозволила безпідставні зупинки водіїв, щоб перевірити водія на алкоголь в крові. Також депутати не погодилися на положення закону, що дозволяли фіксувати перевищення швидкості "під прикриттям".
  • Антон Геращенко, заступник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, в лютому 2021 року заявляв про те, що в Україні планується скасування обов'язкових листів порушникам правила дорожнього руху.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти