Рада не дозволила патрульним "сидіти в кущах" і вибірково зупиняти водіїв

16 лютого 2021, 14:20оновлено 16 лютого 2021, 17:17
Депутати відхилили рекомендовану профільним комітетом норму, за якою коп зміг би зупиняти автомобіль, щоб перевірити водія на алкоголь у крові.
Патрульна поліція
Рада не дозволила патрульним "сидіти у кущах" і вибірково зупиняти водіїв / УНІАН

Верховна Рада Україна не дозволила безпідставні зупинки водіїв, щоб перевірити водія на алкоголь у крові. Також депутати не погодилися на положення закону, що дозволяли фіксувати перевищення швидкості "під прикриттям".

Народні депутати ухвалили таке рішення під час засідання Ради, трансляція якого велася у Youtube. Законопроєкт №2695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху" у другому читанні та в цілому підтримали 325 народних депутатів.

Але депутати відхилили раніше рекомендовану профільним комітетом норму, за якою поліцейський зміг би зупиняти транспортні засоби у разі, "якщо така зупинка здійснюється під час проведення профілактичних заходів з метою огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських засобів, що знижують увагу та швидкість реакції".

Пропонувалося дозволити це в нічний час, з 22 години вечора до 8 години ранку, а також у святкові, вихідні дні і протягом наступного дня після таких днів.

Якби норму не вилучили із закону, працівник поліції мав би можливість законно зупинити транспортний засіб з метою проведення огляду на стан сп'яніння.

Не підтримала Рада і комітетську рекомендацію до другого читання про право поліцейського при зупинці автотранспортного засобу вимагати від водія вийти з машини.

Збільшення штрафів за порушення ПДР - про що йшлося раніше:

  • Депутати Верховної Ради ухвалили у другому читанні проєкт закону про велике підвищення штрафів за порушення українцями правил дорожнього руху.
  • Документ передбачає, що за їзду у нетверезому стані в Україні накладатимуть штрафи від 17 до 51 тисячі гривень (зараз ‒ 10,2 тисячі), за перевищення швидкості ‒ до 3,4 тисячі гривень.
  • Автори законопроєкту пропонують штрафувати за втечу з місця ДТП на 3,4 тисячі гривень (зараз - 255).
  • Аналогічний штраф пропонують запровадити за перевищення швидкості більш ніж на 50 кілометрів на годину в населених пунктах. Водночас за перевищення швидкості від 20 до 50 кілометрів на годину депутати хочуть штрафувати на 340 гривень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти