Для 14 облгазів знижено тарифи на розподіл газу: Шмигаль пояснив нюанси

19 січня 2021, 11:34оновлено 19 січня 2021, 13:40
Глава Кабміну підкреслив, що встановлення граничного тарифу на рівні 1,79 грн не означає, що він буде однаковий для всіх.
Газ
В Україні знизили тарифи на розподіл газу для 14 облгазів / УНІАН

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила зниження тарифів на розподіл газу для 14 облгазів.

Відповідне рішення Комісія ухвалила на засіданні у вівторок, 19 січня, трансляція велася в Youtube.

Зниження стосується компаній, у яких тарифи були істотно вищі, ніж в середньому по країні.

У більшості це невеликі облгази, у яких не спрацьовує економія на ефекті масштабу: ПрАТ "Гадячгаз", АТ "Закарпатгаз", АТ "Івано-Франківськгаз", ПрАТ "Коростишівгаз", АТ "Лубнигаз", ПрАТ "Мелітопольгаз", АТ "Миколаївгаз", АТ "Полтавагаз", ПрАТ "Тернопільгаз", АТ "Тисменицягаз", ПрАТ "Уманьгаз", АТ "Харківгаз", АТ "Чернівцігаз", ТОВ "Газовик".

Зниження склало 5%-30%, тарифи цих компаній тепер складатимуть 1,66-1,79 грн (без ПДВ).

Зазначається, що рішення оприлюднять на сайті регулятора для внесення зауважень і пропозицій з метою остаточного затвердження.

"Пояснювати тут нічого. Вся країна говорить про це рішення", - заявив під час засідання голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

За його словами, оскільки тарифи мають почати діяти з 1 лютого, Комісії треба встигнути відпрацювати всю процедуру.

Що сказав Шмигаль

Після засідання комісії прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прокоментував рішення.

"НКРЕКП на своєму засіданні знизила граничний тариф на розподіл газу до 1,79 грн за кубометр. Регулятор підтримав спільне рішення, напрацьоване урядом, народними депутатами та профільним Комітетом Верховної Ради. Таким чином максимальне зниження тарифу на розподіл складе до 30%", - сказав Шмигаль.

При цьому глава Кабміну підкреслив, що встановлення граничного тарифу на рівні 1,79 грн не означає, що він буде однаковий для всіх.

"НКРЕКП визначила вищу межу тарифу, однак для десятків компаній ця сума буде нижчою. Найближчим часом в Раді також буде представлена ініціатива, яка має зменшити розрив у тарифах між різними газорозподільними компаніями і встановлювати справедливий тариф на розподіл газу для всіх людей", - уточнив Шмигаль.

Для 14 облгазів знижено тарифи на розподіл газу: Шмигаль пояснив нюанси

Тарифи в Україні - про що йшлося раніше:

  • 18 січня тариф на газ для населення в Україні знижено: гранична ціна на газ встановлена на рівні 6,99 грн за кубометр. Ця сума вже включає ПДВ і плату за транспортування блакитного палива до внутрішніх точок виходу з ГТС магістральними газопроводами.
  • Глава уряду Денис Шмигаль у середу, 13 січня, заявив, що влада після консультації ухвалила рішення впровадити державне регулювання ціни на газ для побутових споживачів і має намір закріпити її на рівні 6,99 грн за кубічний метр до кінця опалювального періоду.
  • 13 січня в Офісі президента заявили, що держава вирішила встановити ціни на газ для населення нижче ринкових, унаслідок чого українці зможуть заощадити до 30% у своїх комунальних платіжках.
  • 11 січня президент України Володимир Зеленський під час енергетичної наради доручив уряду терміново розв'язати питання з тарифами на газ для населення.
  • В Україні прокотилася хвиля протестів через підвищення комунальних тарифів.
  • З 1 січня в Україні діє нова ціна на газ, яку запропонували постачальники газу в межах відкриття конкурентного ринку газу.
  • Газопостачальні компанії пропонують населенню України в січні купувати газ за ціною від 6,99 до 10,8 грн за кубометр, водночас мінімальна ціна вища за грудневу ціну на 11%, а максимальна - на 20,5%.
  • Крім того, з 1 січня в Україні почали діяти нові тарифи на транспортування газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти