В РНБО розповіли про долю ВКонтакте в Україні

23 вересня 2020, 01:36
Російська соцмережа знову стала доступною в Україні не через скасування санкцій.
соцмережі, Яндекс, Вконтакте, Однокласники 2
ВКонтакте використовується російськими спецслужбами для збору даних про громадян України, заявили в РНБО / Reuters

Фахівці з кібербезпеки почали співпрацю із зарубіжними партнерами, щоби спільно розробити заходи для блокування забороненої в Україні російської соцмережі ВКонтакте.

Про це повідомив Апарат Ради національної безпеки і оборони у відповіді на журналістський запит Укрінформ.

В РНБО пояснили, що соцмережа Вконтакте знову стала доступною в Україні не через скасування санкцій, а через зміну проксі-серверів.

Саме це дозволило обійти блокування провайдерами доступу до додатка ВК на території України.

Також повідомляється, що 15 вересня 2020 року заступник секретаря РНБО України Сергій Демедюк заявив, що активізація роботи російських соціальних мереж напередодні місцевих виборів в Україні може становити загрозу для національної безпеки країни.

Демедюк вважає, що ВКонтакте використовується російськими спецслужбами для збору даних про громадян України і всіх, у кого цей додаток встановлено.

читайте також"Заборона ВКонтакте не потрібна": експерт порадив, що робити з російськими сайтами

Заборона Вконтакте в Україні - що було раніше:

  • П'ятий президент України Петро Порошенко заборонив ВКонтакте, Однокласники, Яндекс і сервіси Mail.ru у травні 2017 року. Також вже колишній український лідер схвалив запровадив санкцій проти найбільших російських телекомпаній.
  • 14 травня 2020 року в РНБО схвалили продовження заборони на російські сайти і соцмережі в Україні. Верховна Рада під час позачергового засідання одразу підтримала проект.
  • 15 травня президент Володимир Зеленський підписав указ, яким продовжив заборону на російські сайти та соцмережі на території України.
  • 12 вересня стало відомо, що соцмережа ВКонтакте відновила роботу Україні. Нею можна вільно користуватися без спеціальних програм для входу на ресурс.
  • 16 вересня Міністерство культури та інформаційної політики висловило стурбованість у зв'язку повідомленням російської соціальної мережі Вконтакте про зняття блокування для українських користувачів, тому звернулося до Apple і Google з вимогою її вилучити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти