В ООН вимагають виведення військ РФ з ЗАЕС: що зараз відбувається на станції

13 липня 2024, 15:23
448
Росія ігнорує резолюції міжнародних організацій. На цей раз, із запитом на виведення збройних сил РФ з Запорізької АЕС до агресора звернулася Генасамблея ООН.
Генассамблея ООН, ЗАЭС
Росію вкотре закликали вивести свої війська з України / Колаж: Главред, фото: flickr

Генеральна асамблея ООН ще 11 липня ухвалила резолюцію щодо технічної та фізичної безпеки ядерних об'єктів України. Це стосується і Запорізької атомної електростанції.

Як йдеться в повідомленні Генасамблеї ООН, у документі, співавторами якого є десятки держав, вказується, що країна-агресор Росія повинна негайно припинити агресію проти України і беззастережно вивести всі свої збройні сили з території цієї країни в її міжнародно визнаних кордонах.

Підтримали резолюцію 99 країн, 60 делегацій утрималися від голосування, а представники Білорусі, Бурунді, Куби, КНДР, Еритреї, Малі, Нікарагуа, Росії та Сирії віддали голоси проти.

відео дня

Попри черговий заклик світових лідерів вивести свої сили зі станції задля забезпечення міжнародної безпеки, Росія не збирається покидати станцію. Більше того - окупанти проводять на ЗАЕС нелегальну модифікацію, безконтрольно втручаються в роботу станції, чим створюють додаткові загрози.

Найкращим прикладом цього є те, що за час російської окупації Запорізька АЕС пережила кілька блекаутів, а таке знеструмлення є однією з найсерйозніших загроз ядерній та радіаційній безпеці. Не слід забувати і те, що російські військові продовжують системні обстріли ліній електропередач, попри попередження від МАГАТЕ.

Що таке Генеральна Асамблея ООН?

Генеральна Асамблея ООН — головний дорадчий, директивний та представницький орган Організації Об'єднаних Націй, створений у 1945 р. згідно зі статутом ООН. Генеральна асамблея складається з 193 членів ООН і є форумом для багатостороннього обговорення всього спектру міжнародних питань, викладених у Статуті. Вона також грає велику роль в процесі встановлення та кодифікації норм міжнародного права, пише Вікіпедія.

Заяви ООН в контексті російсько-української війни

Нагадаємо, напередодні в ООН повідомили, що "ймовірно" у дитячу лікарню "Охматдит" влучила саме російська ракета, а не уламки після роботи української ППО.

Окрім цього постійний представник України при ООН Сергій Кислиця зазначив, що черговий військовий злочин РФ 8 липня має спонукати членів Ради безпеки переглянути можливість Росії користуватися правом вето в організації.

Напередодні голова Генеральної Асамблеї ООН Денніс Френсіс прокоментував дії російських окупантів та наголосив, що організація хоче, аби РФ вивела своїх військовослужбовців з законних територій України.

Інші новини про ситуацію на ЗАЕС:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти