До Києва з несподіваним візитом приїде Орбан - The Guardian

2 липня 2024, 06:44
272
Плани поїздки прем'єр-міністра Угорщини склалися після тривалих переговорів щодо прав угорської меншини України.
Віктор Орбан
Віктор Орбан 2 липня приїде до Києва - ЗМІ / Колаж: Главред, фото: УНІАН, pixabay.com

У вівторок, 2 липня, до Києва з несподіваним візитом приїде прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським. Про це пише The Guardian із посиланням на джерела.

Повідомляється, що інформацію про візит Орбана в Україну підтвердили два джерела в Будапешті.

Зазначається, що плани поїздки склалися після тривалих переговорів щодо прав угорської меншини України.

відео дня

"Передумовою зустрічі стало вирішення питання громадянства. За останні тижні домовленості були досягнуті. Вони зможуть оголосити про це як про успіх", - сказав співрозмовник видання.

Радник Офісу президента Михайло Подоляк відмовився коментувати можливий візит, але інше джерело в Києві підтвердило ці плани.

"Орбан буде тут завтра (2 липня, - ред.), якщо не буде змін в останню хвилину", - сказало джерело британського видання.

Як відомо, з 1 липня і до кінця поточного року Угорщина головує в Європейському Союзі і займатиметься організацією роботи Ради ЄС.

Скандальні заяви Віктора Орбана про Україну

У квітні 2023 року прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав Україну неіснуючою країною у фінансовому плані. Мовляв, наша країна безпосередньо залежить від союзників, і якщо США та Європа припинять фінасування, війна одразу ж закінчиться. Раніше він стверджував, що "Україна стає нічийною землею".

У травні 2023 року Орбан цинічно заявив, що Закарпаття - це "давня угорська земля".

"Втрати українців - це наші втрати... Там живуть і угорці, частина України - це давня угорська земля, яка тепер належить Україні, і угорці існують там як корінне населення", - сказав Орбан в інтерв'ю радіо Kossuth.

У листопаді 2022 року Орбан потрапив у скандал, коли з'явився на матч національної збірної Угорщини з футболу в шарфі з українським Закарпаттям, таким чином натякнувши на анексію регіону.

Крім того, Угорщина систематично звинувачує Україну в нібито "порушенні прав національних меншин" на Закарпатті та намагається блокувати важливі ініціативи для співпраці Києва з Євросоюзом і НАТО.

Угорщина блокувала питання України в ЄС

Раніше стало відомо, що представники влади Угорщини на зустрічі послів країн Євросоюзу 29 травня блокували схвалення проєкту переговорної рамки про вступ України до Євросоюзу - нібито через питання прав національних меншин. Про це писав редактор "Радіо Свобода" з європейських питань Рікард Джозвяк.

За його інформацією, Угорщина блокувала Україну через 11 двосторонніх питань щодо національних меншин в Україні.

Пізніше ЗМІ писали про те, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погодився підтримати початок вступних переговорів щодо членства України в ЄС за умови, що Київ публічно зобов'яжеться виконати 11 вимог Будапешта, серед яких - визнати все Закарпаття "традиційно угорським".

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти