У ДБР завдали нового удару по Тупицькому і звернулися до суду

1 березня 2021, 21:57
Санкція статті передбачає до 3 років обмеження волі.
Тупицький
Олександр Тупицький (в центрі) / УНІАН

Державне бюро розслідувань розпочало розслідування щодо відстороненого голови Конституційного Суду Александа Тупицького.

Як говориться в матеріалах Київського апеляційного суду, його підозрюють у скоєнні самоуправства.

У матеріалах суду сказано, що 12 січня Головне слідче управління ДБР почало розслідування за ст.353 (самовільне привласнення владних повноважень) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає до 3 років обмеження волі.

У рамках справи досліджуються обставини скликання зборів суддів КСУ 5 січня для розгляду ситуації з відстороненням Тупицького з посади голови КСУ. Рішення про відсторонення прийняв президент Володимир Зеленський.

Слідчі ДБР також з'ясовують, хто готував заяву зборів суддів КСУ щодо цієї ситуації. Крім того, суд дозволив правоохоронцям мати доступ до внутрішньої документації суду, в тому числі до протоколів і стенограм засідань.

читайте такожВід воріт поворот: Тупицький спробував прорватися в будівлю КСУ

Криза навколо Конституційного Суду:

  • За даними слідства, з корисливих мотивів і в особистих інтересах і в інтересах колишнього голови Вищого господарського суду Тупицький вплинув на свідка у кримінальному провадженні шляхом підкупу для того, щоб він відмовився від дачі показань або дав неправдиві свідчення.
  • Крім того, Тупицький тричі протягом 2018-2019 років давав слідчому управлінню спецрозслідувань Генпрокуратури неправдиві свідчення, поєднані зі штучним створенням доказів стороною захисту у кримінальному провадженні щодо заволодіння майновими активами Зуївського енергомеханічного заводу.
  • Також в офісі генпрокурора заявили, що направлять клопотання президенту про відсторонення Тупицького з посади судді.
  • 29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді КС строком на два місяці.
  • 30 грудня правовий департамент Секретаріату Конституційного Суду оприлюднив коментар, в якому заявляється про незаконність і неконституційність Указу президента про відсторонення Тупицького.
  • У свою чергу, в офісі президента заявили, що будь-які "заяви", розміщені на сайті Конституційного Суду і щодо яких суд не приймав рішень, є юридично нікчемними.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти