"У 5-50 разів запаси менші, ніж потрібно": в СБУ попередили про критичну нестачу вугілля для ТЕС

17 грудня 2021, 13:20
У спецслужбі повідомляють, що станом на 1 грудня 2021 року на складах знаходиться 486,2 тисячі тонн вугілля (при плановому накопиченні 2632,7 тисячі тонн).
вугілля, Трипілля, ТЕС
В СБУ попередили про критичну нестачу вугілля для ТЕС / УНІАН

СБУ направила до Кабінету Міністрів України звіт, згідно з яким на деяких теплогенеруючих підприємствах запаси кам'яного вугілля досягли критично низької позначки. Про це повідомляє портал Дзеркало тижня.

У спецслужбі повідомляють, що станом на 1 грудня 2021 року на складах знаходиться 486,2 тисячі тонн вугілля (при плановому накопиченні 2632,7 тисячі тонн).

Найкритичніша ситуація склалася на таких підприємствах:

відео дня
  • Слов'янська ТЕС має в 50 разів нижче необхідного запасу вугілля;
  • Луганська ТЕС має вчетверо рази менше мінімально необхідних запасів;
  • Чернігівська ТЕЦ - запаси вп'ятеро нижче норми;
  • Дарницька ТЕЦ взагалі залишилася без вугілля.

СБУ попередила уряд, що відключення опалення практично гарантовано призведе до надзвичайних подій техногенного характеру, зростання соціальної напруженості серед населення і дискредитації органів державної влади.

читайте такожУкраїну накрив гострий дефіцит вугілля і газу: країні загрожують віялові відключення світла

Нагадаємо, раніше заступник міністра енергетики Максим Немчинов раніше заявляв, що в Україні недостатньо запасів вугілля для того, щоб пройти опалювальний сезон. Однак у Києва є мільйонні контракти на поставку вугілля, а відомство сподівається на стабільну роботу атомних електростанцій.

12 листопада в Міністерстві енергетики розповіли про те, що Київські ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і Харківську ТЕЦ-5 переводять на газ. Подібні заходи повинні допомогти заощадити приблизно 150 тисяч тонн вугілля на місяць.

Згідно з даними держкомпанії Укренерго, в Україні через нестачу вугілля не працюють 60% ТЕС. Потрібне навантаження виробляють тільки 3 блоки з 23 державних електростанцій.

Крім того, за відомостями Міненерго, запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій, опустилися нижче позначки 500 тисяч тонн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти