Україна повністю перейде на електронні лікарняні з 1 жовтня: як це працюватиме

29 вересня 2021, 18:55оновлено 29 вересня 2021, 19:32
Тепер кожний документ буде підписаний власним електронним підписом медпрацівника
Лікарняний
Лікарняні листи тепер будуть в електронному вигляді / УНІАН

Оформлення всіх лікарняних в Україні відбуватиметься виключно з внесенням даних в електронну систему охорони здоров'я вже з 1 жовтня.

Як повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, впровадження електронної лікарняних дозволить більш ефективно боротися з корупцією.

читайте такожРада повернула виплати за лікарняними за тимчасову непрацездатністьЗа його словами, електронна система дозволяє перевірити, скільки й кому той чи інший лікар виписав лікарняних листів, оскільки кожен документ повинен бути затверджений власним електронним підписом медпрацівника.

відео дня

"Система електронних лікарняних запрацювала з червня. Попередньо вже з 1 вересня всі медичні установи повинні перейти на оформлення е лікарняних. Але до початку осені з 3 тисяч закладів в електронній системі змогли працювати тільки 2,2 тисячі. Не всім подобалася ця ідея, і зрозуміло, чому", - зазначив Радуцький.

E-лікарняні в Україні: як це працює

Для того, щоб лікар міг виписати висновок про непрацездатність, працівник повинен прийти на огляд. Лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та завіряє його кваліфікованим електронним підписом. Про такі дії лікаря пацієнт отримає відповідне повідомлення від E-health.

Звідти через кілька секунд виписаний лікарем висновок потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. Саме тут і формується електронний листок непрацездатності, тобто той документ, який служить для нарахування соціальних виплат. Ви отримаєте відповідне повідомлення на телефон.

Сформований лікарняний у день створення (відкриття) стає доступним для перегляду в кабінеті страхувальника та застрахованої особи на веб-порталі електронних послуг ПФУ.

Роботодавці зможуть ознайомитися з електронним листом непрацездатності в особистому кабінеті на порталі пенсійного фонду та отримати всю інформацію для проведення необхідних виплат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти