У Кабміні хочуть інакше платити лікарняні українцям: що зміниться

7 вересня 2021, 19:41
У схваленому урядом проєкті закону пропонується, щоб з 2023 року виплата лікарняних з коштів Фонду соціального страхування відбуватиметься інакше.
Лікарняний
У Кабміні хочуть інакше платити лікарняні українцям: що зміниться / УНІАН

В уряді України вирішили змінити порядок призначення виплат по тимчасовій непрацездатності (лікарняних). Зокрема, пише Обозреватель, в схваленому урядом проєкті закону пропонується, щоб з 2023 року виплата лікарняних з коштів Фонду соціального страхування починалася з восьмого дня непрацездатності.

А, власне, перші сім днів хвороби працівника повинен буде оплачувати роботодавець. На даний момент же момент, згідно із Законами України, роботодавець оплачує перші п'ять днів хвороби співробітника, а потім починаються виплати з Фонду соцстраху.

При такій схемі за рахунок соціального страхування будуть оплачуватися тільки серйозні захворювання, а просту застуду або грип працівникові "оплатить" роботодавець.

відео дня

Сам лікарняний незабаром стане виключно електронним і буде формуватися на підставі медичного висновку, який теж буде виключно цифровим. А медичний висновок лікаря має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров'я (eHealth) шляхом внесення до відповідного реєстру медичних висновків.

При цьому проводити перевірку обґрунтованості медичних висновків за лікарняними буде Фонд соцстраху. В установі створять відділ страхових експертів-докторів. Якщо вони виявлять фальшивий діагноз, на підставі якого був виданий листок непрацездатності, що Фонд вимагатиме від лікаря компенсувати збитки для бюджету.

читайте такожЗаради економії коштів в Україні вводять Е-реєстр лікарняних

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Мінцифри і МОЗ завершують процес впровадження в нашій країні електронних лікарняних.

"Це спрощення процедури отримання лікарняного, це і спрощення отримання виплат за лікарняним, це прибере мільярдну корупцію, тому що сьогодні багато хто може купити цю довідку в Інтернеті", - заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти