Загроза блекауту: експерт оцінив сценарій віялових відключень в Україні

6 лютого 2021, 04:52
Михайло Гончар прокоментував ймовірність аварійного припинення електропостачання.
тарифи на электроэнергию_электроэнергия_свет_электричество_цены на свет_лампочка
В Україні можливе відключення електроенергії / Wikipedia

Через виникнення дефіциту вугілля на складах ТЕС будуть вводитися в дію графіки аварійного припинення електропостачання споживачів, заявив президент Центру глобалістики Стратегія ХХІ, експерт з питань енергетики Михайло Гончар.

"Якщо завтра раптом вдарять морози до -30, такі відключення цілком можуть початися", - підкреслив він у коментарі Главреду.

У цьому контексті він нагадав про недавню аварію, яка сталася на Придніпровській теплоелектростанції в Енергодарі.

"Але, враховуючи теплу, як для зими, погоду, навряд чи віялові відключення стануть нашою найближчою реальністю. В принципі, навіть -20 ми повинні перенести без особливих проблем", - говорить експерт.

Коментуючи ймовірність віялових відключень, він каже, що така ситуація торкнеться чималої кількості регіонів і міст країни.

"Власне, тому ці відключення і називаються "віяловими": спочатку на кілька годин відключається електроенергія в одній місцевості, потім – в іншій і так далі", - пояснив Гончар.

У той же час він упевнений в тому, що наскільки ці відключення будуть масштабними, буде залежати від дефіциту електроенергії, який виникатиме на тлі низьких температур.

"Поки підстав для апокаліптичних прогнозів про " Україну в темряві" - немає. Але певні проблеми можливі. І добре, що заздалегідь повідомляється про дефіцит вугілля - тепер споживачі будуть готові до позаштатних ситуацій. Тому важливо, щоб графіки віялових відключень були готові, щоб у разі виникнення критичної ситуації можна було оперативно спрацювати", - додав президент Центру Стратегія ХХІ.

читайте такожУ МЗС уточнили, коли Україна відмовиться імпортувати електроенергію з РФ

Михайло Гончар: український експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин, президент Центру глобалістики Стратегія ХХІ. Працював на аналітичних посадах у системі Ради національної безпеки і оборони України, науковим співробітником у Національному інституті стратегічних досліджень. Очолював енергетичні програми і Київське представництво Номос-енергія аналітичного центру Номос. У 2009 році заснував і очолив Аналітичний Центр глобалістики Стратегія ХХІ. Головний редактор журналу Чорноморська безпека.

Дефіцит електроенергії в Україні:

  • Нагадаємо в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що в Україні через погодні умови виник дефіцит електроенергії на ринку – не вистачає тисяч мегават.
  • Раніше в Україні виникали проблеми з електроенергією, зокрема через те, що Київ відмовився від поставок вугілля із захопленої частини Донбасу, були віялові відключення.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти