Стефанчук пояснив, коли Рада голосуватиме за законопроєкт про мобілізацію

3 квітня 2024, 22:19
556
Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук пояснив, коли нардепи проголосують за законопроєкт про мобілізацію в Україні.
Стефанчук, мобілізація
Закон про мобілізацію в Україні: спікер пояснив, коли голосуватимуть / колаж Главред, фото УНІАН і Генштаб ЗСУ

Спікер українського парламенту Руслан Стефанчук заявив, що законопроєкт про мобілізацію вже пройшов обговорення в профільному комітеті Ради. Таку інформацію він озвучив в ефірі телемарафону.

"Я дуже сподіваюся, що на найближчому засіданні Верховної Ради цей законопроєкт буде внесено до зали Верховної Ради. Чому це важливо? Я думаю, пояснювати не потрібно", - сказав Стефанчук.

Спікер також зазначив, що "ми йдемо, зокрема, шляхом не тільки єдиного закону". Як приклад він навів три закони, які нещодавно підписав президент України Володимир Зеленський. Стефанчук заявив, що зараз триває робота над четвертим законопроєктом - документ внесе зміни до закону про мобілізацію для чіткого встановлення критеріїв справедливості щодо виконання громадянами України свого обов'язку захищати свою країну.

відео дня

Стефанчук подякував комітету Верховної Ради за завершення розгляду законопроєкту в дуже демократичний спосіб, незважаючи на досить складні дискусії. На його думку, проєкт закону винесуть нардепам на голосування вже на найближчому засіданні парламенту.

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні - комплекс заходів, які проводяться з 2014 року у зв'язку з військовим вторгненням Російської Федерації.

У період із 2014 до 2015 року Київ провів шість хвиль часткової мобілізації, під час якої в армію призивали переважно громадян із досвідом військових дій або строкової служби в армії віком від 20 до 60 років.

24 лютого 2022 року Росія здійснила повномасштабне військове вторгнення в Україну. Київ оголосив загальну мобілізацію. До лав Сил оборони і безпеки призиваються військовозобов'язані громадяни (переважно - чоловіки) віком від 27 до 60 років.

Мобілізація в Україні - новий законопроєкт про мобілізацію

Президент Володимир Зеленський підписав закон №9281, який знижує призовний вік для загальної військової мобілізації в Україні з 27 до 25 років. Крім того, глава держави підписав раніше ухвалені Радою законопроєкти про виплати сім'ям загиблих на війні та запровадження електронного кабінету.

Заступник міністра оборони Катерина Чорногоренко зазначила, що в підписаному законі не міститься положень про запровадження електронних повісток в електронному кабінеті військовозобов'язаного.

Законопроєкт про мобілізацію передбачає, що всі військовозобов'язані перебуватимуть на військовому обліку і матимуть право на відстрочку від призову або на бронювання. Член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський пояснив, що Україна відійде від старої концепції, коли громадян знімають з військового обліку.

Інші матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти