РФ готує нову хвилю мобілізації: Зеленський назвав дату і розкрив наміри Кремля

3 квітня 2024, 15:17
Володимир Зеленський зазначив, що Україна не планує мобілізовувати до армії ще 500 тисяч новобранців.
РФ готує нову хвилю мобілізації: Зеленський назвав дату і розкрив наміри Кремля
Зеленський розповів, скільки людей планують мобілізувати в РФ до 1 червня / Колаж Главред, фото: УНІАН, Міноборони РФ

Росія готується до проведення додаткової мобілізації 300 тисяч осіб до 1 червня 2024 року. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час пресконференції з президентом Фінляндії у Києві в середу, 3 квітня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Можу сказати, що на 1 червня Росія готує мобілізацію 300 тисяч додаткових військових", - заявив Зеленський.

Крім того, він зазначив, що Україна не планує мобілізовувати 500 тисяч новобранців цього року.

відео дня

"Що стосується окремої кількості людей, які будуть мобілізовані, не можу сказати... Пів мільйона нам не потрібно", - сказав Зеленський.

Президент висловив подяку головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському за проведений аудит у армії, вказавши, що це важливо, що він (Сирський - ред.) знайшов сили всередині Збройних сил України, і відповідна кількість тих, хто не був на фронті, будуть на фронті.

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні - комплекс заходів, які проводяться з 2014 року у зв'язку з військовим вторгненням Російської Федерації.

У період із 2014 до 2015 року Київ провів шість хвиль часткової мобілізації, під час якої до армії призивали переважно громадян із досвідом військових дій або строкової служби в армії віком від 20 до 60 років.

24 лютого 2022 року Росія здійснила повномасштабне військове вторгнення в Україну. Київ оголосив загальну мобілізацію. До лав Сил оборони і безпеки призиваються військовозобов'язані громадяни (переважно - чоловіки) віком від 27 до 60 років.

Мобілізація в Україні - новий законопроект про мобілізацію

Президент Володимир Зеленський підписав закон №9281, який знижує призовний вік для загальної військової мобілізації в Україні з 27 до 25 років. Крім того, глава держави підписав раніше ухвалені Радою законопроєкти про виплати сім'ям загиблих на війні та запровадження електронного кабінету.

Заступниця міністра оборони Катерина Чорногоренко зазначила, що у підписаному законі не міститься положень про введення електронних повісток в електронному кабінеті військовозобов'язаного.

Законопроект про мобілізацію передбачає, що всі військовозобов'язані перебуватимуть на військовому обліку і матимуть право на відстрочку від призову або на бронювання. Член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський пояснив, що Україна відійде від старої концепції, коли громадян знімають з військового обліку.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти