"Делікатне питання": експерт розповів, чи збираються виключити Росію з ООН

19 липня 2022, 19:06оновлено 21 липня 2022, 15:05
Логіка полягає в тому, що якщо виключити Росію зараз, постійні члени підривають і свої позиції в майбутньому.
Ілля Куса, ООН
Росію поки не стануть виключати з ООН-Ілля Куса / Reuters , facebook.com

Росію, швидше за все, не стануть виключать з ООН, побоюючись наслідків для інших країн колективного заходу. Таку думку в інтерв'ю Главреду озвучив експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

За його словами, такий варіант теоретично можливий, але це дуже делікатне питання, враховуючи, що тоді можна буде піднімати питання про те, чи можна виключати і інших постійних членів.

"Росія-далеко не єдина країна, яка в різний час порушувала міжнародне право або діяла всупереч Статуту ООН. Зараз багато питань до Росії, а через час їх може бути багато до Китаю або до США. Логіка полягає в тому, що якщо виключити Росію зараз, вони підривають свої позиції в майбутньому. З цієї причини постійні члени Радбезу ООН не хочуть піднімати цю тему. Адже це кидає тінь і на них, тому що вони архітектори цієї системи, вони її створювали після Другої світової саме такою, яка вона є", - зазначив Куса.

Також, пояснює експерт, це важко і з юридичної точки зору. Крім того, в самій організації не горять бажанням піднімати цю тему, побоюючись того, що якщо зараз кинути тінь на один із стовпів системи ООН (право вето, постійні члени), то це може призвести до поступового колапсу всієї системи ООН. А зараз це нікому не потрібно, тому що незважаючи на критику він в якихось питаннях робить дуже багато, чого не роблять звичайні держави, в основному, в плані гуманітарної допомоги.

З іншого боку, більш імовірно, на думку Куси, визнання Росії країною-спонсором тероризму з боку США. Але у випадку з Росією це мало що змінить.

"Зазвичай, якщо держава визнається спонсором тероризму, це накладає певні обмеження на торгівлю з цією державою, накладаються санкції, що обмежують інвестиції в цю країну, військову, іншу допомогу. Але так як Росія вже обкладена санкціями, вони будуть дублювати ті санкції, які вже введені проти Росії", - переконаний Куса.

читайте такожЗахід ще не готовий визнавати Росію країною-спонсором тероризму - політолог Віталій КуликВиключення Росії з ООН - новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти