"Розчаровані боротьбою з корупцією в Україні": у G7 зробили різку заяву

1 лютого 2021, 12:26
Етьєн де Понсен назвав причини невдач України в боротьбі з корупцією.
Велика сімка
У G7 розкритикували стан боротьби з корупцією в Україні / Facebook Посольство України в США

Франція, а також інші країни G7 ("Великої сімки") розчаровані станом боротьби з корупцією в Україні, заявив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

Розчарування G7 особливо стосується конфлікту навколо Конституційного суду, заявив французький жипломат в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

Він нагадав про скасування положення про кримінальну відповідальність за неправдиве електронне декларування, а також про конфлікт навколо повноважень Національного агентства із запобігання корупції.

"Ми стурбовані і поки не бачимо достатнього прогресу", - сказав Де Понсен.

Як зазначив дипломат, причинами неуспішної боротьби з корупцією в Україні є наявність зацікавлених кіл, брак правових інструментів для просування реформ і правової експертизи.

На питання про те, хто несе відповідальність за відсутність прогресу в реформах, посол сказав, що це деякі гравці судової системи і деякі олігархи.

"Я не хочу вплутуватися в пошук винних. Але я б сказав, що деякі гравці судової системи і деякі олігархи є головними перешкодами на шляху реформ на даний момент. Дуже складно реформувати країну, якщо у вас немає чистої судової системи. Я дійсно думаю, що президент Зеленський щиро переконаний у необхідності реформ і що він наполягає на цьому напрямку. Але є дуже великі перешкоди", - зазначив він.

читайте такожУдар у відповідь: відсторонений від посади голова КСУ звернувся до судуДипломат підкреслив, що для виходу з цієї кризи Україні потрібна дуже сильна політична воля, дуже сильна підтримка Верховної Ради, підтримка міжнародного співтовариства, зокрема G7 і ЄС.

"Ми будемо підтримувати, наприклад, відбіркову комісію. Ми готові надати міжнародних експертів для участі в цих комісіях, для відбору компетентних та етично адекватних суддів, прокурорів. Ми готові надати технічну експертизу, про яку я згадував раніше, і надати цю підтримку. Якщо все це скласти разом-політичну волю зверху, політичну підтримку Ради - все може змінитися в правильному напрямку. Нам потрібен новий поштовх для підкріплення зусиль, це ясно", - додав де Понсен.

Конфлікт навколо КСУ:

  • Конституційний суд 27 жовтня виніс рішення про визнання неконституційності статті Кримінального кодексу, що передбачає кримінальну відповідальність для державних службовців за внесення недостовірних даних до електронних декларацій.
  • Суд заборонив Національному агентству з протидії корупції проводити моніторинг електронних декларацій і зобов'язав НАЗК закрити відповідний реєстр.
  • Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект № 4288, відповідно до якого припиняються повноваження всіх діючих суддів Конституційного Суду України.
  • Президент України Володимир Зеленський за підсумками позачергового засідання РНБО 29 грудня підписав указ про тимчасовому відстороненні голови КСУ Олександра Тупицького від виконання своїх обов'язків через те, що суддя став фігурантом кримінальної справи. Тупицький відсторонений президентом на 2 місяці.
  • Голова КСУ Олександр Тупицький закликав владу врегулювати конфлікт і звернувся до президента Володимира Зеленського та спікера Ради Олександра Разумкова з проханням про переговори.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти