Перефарбований з червоного в синій "Альфа-банк" все одно залишається банком окупанта – економіст

10 січня 2023, 10:08оновлено 10 січня 2023, 11:29
Борис Кушнирук
Борис Кушнірук / фейсбук-сторінка Бориса Кушнірука

З "Альфа-банку", який у грудні змінив назву на "Сенс банк", клієнти масово забирають заощадження. Однак Нацбанк досі зволікає із націоналізацією активу російського мільярдера Михайла Фрідмана.

Про це заявив економіст та аналітик Борис Кушнирук на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

"На початку січня стало відомо, що Національний банк застосував до "Сенс Банку" (до грудня 2022 року – "Альфа-Банк") заходи впливу за порушення у сфері фінмоніторингу. НБУ оштрафував банк з російським корінням на 47 млн 702,5 тис. грн. Це - майже рекорд серед "штрафників" Нацбанку. Свого часу на більшу суму "попадав" лише "Сбербанк". Серед фахівців існує думка, що менеджмент банку (той самий, що в більшості своїй був затверджений ще на рівні своїх російських кураторів "мирного" часу) "просто розслабився" на фоні постійних очікувань процесу націоналізації. Що вже казати про простих громадян, які вже давно заплутались, коли відбудеться (й чи відбудеться взагалі) та сама націоналізація банку. Перефарбований із червоного у синій "Сенс" не перестав від цього бути російською "Альфою"", - вважає економіст.

відео дня

За його словами, багато місяців у експертній спільноті очікують на націоналізацію "Альфа-банку", але цього не відбувається.

"Якщо подивитись на результати гугл запиту за темою "націоналізація Альфа-банку", то можна побачити абсолютний хаос в строках та умовах "одержавлення" банку. Тим більше, що процес цей увесь час пов'язували (й досі пов'язують) зі зняттям санкцій з головного бенефіціара банку - Михайла Фрідмана. Новини 28 жовтня: "Альфа-Банк Україна планують націоналізувати до кінця 2022 року". Новини 4 грудня: "Процедура націоналізації банку Sense (колишній Альфа-банк) вже запущена". Новини 6 грудня: "Націоналізацію колишнього Альфа-Банку можуть змістити на 2023-й". Новини відразу після Нового року: "Держава вже шукає потенційний менеджмент та членів наглядової ради для націоналізованої "Альфи", - продовжує аналітик.

Автор посту зазначає, що навіть перший заступник Нацбанку не бачить причин націоналізації "Сенс банку".

"І фінальний акорд. Як стало відомо 9 січня 2023 року під час телемарафону від першої заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової "Національний банк України не бачить ознак неплатоспроможності Сенс Банку (раніше – Альфа-Банк Україна), тому не бачить причин для його націоналізації..."Як кажуть в народі, "наша пісня гарна й нова, починаймо її знову".Рожкова сьогодні згадала про "Альфу" не просто так. Річ у тому, що останні кілька місяців "Альфа" (тобто "Сенс") знаходився під наглядом НБУ. В грудні у банку проходила поглиблена перевірка. Але результатом перевірки стало лише накладення штрафу, нехай і дуже великого", - повідомляє Борис Кушнирук.

На його думку, відтік коштів із банку активно триває, адже клієнти масово забирають гроші.

"Адже загальновідомо, що з початку року з банку вийшло 65% коштів корпоративних клієнтів та приблизно 25% фізосіб. Тільки упродовж жовтня, коли розмови про націоналізацію поновилися, відтік прискорився з 4 до 7 млрд грн на місяць, розповів один із високопосадовців з посиланням на дані НБУ. Навряд чи ситуація стала кращою за наступні три місяці. Тому залишати банк в приватній власності російського мільярдера на 330-й день війни - не менш аморально, аніж пресофіцерці прикордонної служби Іванці Плантовській хизуватись ботфортами louboutin на фоні Ейфелевої башти", - підсумовує Борис Кушнирук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти