Мінінфраструктури жорстко ламає корупційні схеми наживи на моряках - міністр

18 січня 2022, 13:54
Україна нарешті починає процес приєднання до міжнародних конвенцій і зменшує бюрократичний тиск на моряків.
Мінінфраструктури жорстко ламає корупційні схеми наживи на моряках - міністр

Цього року державні послуги для моряків будуть максимально оцифровані, що дозволить вивести їх на якісно новий рівень та мінімізувати корупційні ризики. Про це заявив у Facebook міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Він нагадав, що влітку СБУ викрила незаконну схему з оформлення документів моряків, яка щороку приносила організаторам до $150 млн. Для моряків створювались умови, в яких для отримання позитивного результату тесту чи отримання документів потрібно було сплачувати посередникам хабар у розмірі від 3 до 8 тис. доларів.

"Ця схема функціонувала дуже довго. За оцінками СБУ державний реєстр документів моряків остаточно потрапив до рук приватних осіб ще наприкінці 2019 — на початку 2020 року", - написав Кубраков.

відео дня

Після повернення державі цих даних виявилося, що працювати з ними практично неможливо. Після цього Мінінфраструктури розпочало відновлення реєстру та створення нового інформаційного продукту спільно з Мінцифрою та проєктом USAI /UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS".

"Минулого тижня вже оголошено тендер на розробку першої черги модуля дипломування моряків, а також державних електронних послуг для моряків на порталі Дія", - розповів міністр.

Також як тимчасовий захід було відновлено функціонування інформаційних систем на базі Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків. Однак, за словами Кубракова, команда Мінінфраструктури взяла курс на повну перебудову та діджиталізацію сфери дипломування моряків.

"Такі проєкти не реалізуються за 1 чи 2 місяці. Однак зрозуміло, що поки триває розробка нових рішень, недореформована система не здатна задовольнити ані наші потреби, ані потреби моряків. Водночас є і дійсно проривні речі, які нам вдалось реалізувати", - підкреслив він.

Зокрема, було подовжено термін дії раніше виданих документів моряків до липня 2022 року. Також було запроваджено проєкт із тестування моряків на базі міжнародної системи Crew Evaluation System 6.0. Крім цього, парламентарі скасували обов’язкову періодичну атестацію моряків у разі наявності безперервного стажу роботи на судах.

"Україна нарешті розпочинає процес приєднання до міжнародних конвенцій і зменшує бюрократичний тиск на моряків. І звісно ж, ми дуже чекаємо від народних депутатів дотримання обіцянки про проведення окремого "морського дня" у стінах парламенту для прийняття додаткових довгоочікуваних рішень", - додав Кубраков.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти