Кругова порука всюди: експерт пояснив, чому законопроект про побратимів розвалить армію

11 червня 2021, 01:31
Фактично ми спостерігаємо спробу узаконити військове кумівство, що призведе до непередбачуваних наслідків.
ВСУ
Застосовувати практику побратимів і посестер почнуть не лише в ЗСУ / УНІАН

Якщо Верховна Рада ухвалить законопроект Про захист прав побратимів і посестер, то цей документ фактично узаконить свавілля не лише в Збройних силах, а й у всіх силових структурах, де службовці мають статус військовослужбовців.

Це дуже серйозний документ, який завдаватиме удару зсередини по Збройних Силах України і боєздатності нашого війська, сказав військовий експерт Олег Жданов у коментарі Главреду. За його словами, співробітники СБУ, прикордонної служби, МВС мають статус військовослужбовців. Всі вони почнуть застосовувати практику побратимів і посестер, тобто кругова порука буде всюди і буде узаконена.

"Важливо, що цим законом слова трьох свідків будуть зводитися в ранг нотаріальної довіреності й прав нотаріуса. Тобто, якщо три свідки виявляться побратимами загиблого, вони зможуть прийти до його родичів і сказати, що загиблий заповідав все їм перед смертю", - навів приклад Жданов.

відео дня

За його словами, вигодоодержувачів від існування такого закону може бути багато, ланцюжок може привести аж на верхівку.

читайте такожЗеленський зібрався збільшити чисельність ЗСУ: названо цифру"Припустимо, чому б офіцерам у такій організації як Генеральний штаб не написати рапорт і не записатися в побратими, створивши таким чином, по суті, організоване злочинне угруповання, яке буде лобіювати якісь інтереси на закупівлях, на тендерах, на просуванні по службі своїх людей", - зазначив військовий експерт.

Жданов вважає, що шанси того, що законопроект буде ухвалено, дуже великі.

"Адже автори цього проекту закону, з точки зору маркетингу, дуже красиво зуміли обіграти такі слизькі моменти, і всю цю ідею подали на красивому соціальному блюдечку – мовляв, це поліпшить клімат у Збройних силах. Хоча фактично це узаконить кумівство", - резюмував експерт.

Нагадаємо, у Верховній Раді 1 червня був зареєстрований проект закону Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав побратимів і посестер. Ініціатор законопроекту - член фракції Слуга народу Олексій Жмеренецький, який є членом підкомітету з антикорупційної політики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти