Кого зі студентів можуть мобілізувати: у Міносвіти пояснили ситуацію

14 жовтня 2023, 16:04
583
Студенти-бюджетники, які перебувають в академічній відпустці, мають право на її продовження у зв'язку із загальною мобілізацією в Україні, сказали в Міносвіти.
Студенти, мобілізація
У Міносвіти припустили мобілізацію студентів в академвідпустці / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com Генштаб ЗСУ

Українські студенти, які перебувають в академічній відпустці, можуть бути призвані на військову службу при мобілізації в особливий період. Однак у разі призову вони мають право на продовження академічної відпустки або відновлення свого навчання. Про це заявили у Міністерстві освіти і науки України.

У роз'ясненні Міносвіти йдеться про те, що ця категорія студентів підлягає призову на військову службу під час мобілізації на особливий період. Студентів в академічній відпустці можуть забрати на військову службу, якщо у них немає інших підстав для відстрочки.

При цьому в Міністерстві також нагадали, що якщо таких студентів призиватимуть, вони мають право на продовження академічної відпустки у зв'язку з мобілізацією. Студенти-бюджетники при академвідпустці можуть відновитися на навчання, за ними зберігається можливість подальшого переведення на бюджетні місця.

відео дня

"На місця державного (регіонального) замовлення гарантовано поновлюються учасники бойових дій та особи, які продовжують навчання після відпустки у зв'язку з вагітністю, пологами та по догляду за дитиною", - підкреслили в Міністерстві освіти і науки.

Чи можуть мобілізувати студентів в Україні

Студенти в Україні мають право на відстрочку від строкової служби та загальної мобілізації на весь термін навчання. Мобілізувати їх можуть тільки за власним бажанням.

На початку вересня стало відомо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким пропонувалося позбавити право на відстрочку осіб, які у віці після 30 вирішили здобувати другу вищу освіту у 2022 році. Передбачається, що такі студенти можуть потрапити під мобілізацію.

Пізніше з'явився ще один законопроект № 9672, де вже немає вікового критерію і передбачена відстрочка від мобілізації для "дорослих студентів", які вступили на дефіцитні спеціальності.

Буває, що студентам вручають повістки, хоча є відстрочка. Адвокат Ростислав Кравець підтвердив: студенти, навіть старше 30 років, мають право на відстрочку від мобілізації.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти