Кібератака ГУР: у програмі управління дронами РФ стався масовий збій

8 лютого 2024, 17:35
300
Програмне забезпечення дає змогу ворожим операторам БпЛА налаштовувати пульти управління і керувати дроном з комп'ютера.
ГУР
У ГУР розповіли про кібератаку проти російських окупантів / Колаж: Главред, Фото: Facebook/DefenceIntelligenceofUkraine, Pixabay

Фахівці ГУР МО провели успішну кібератаку проти російських окупантів, унаслідок чого ворог втратив доступ до серверів у програмі управління БпЛА, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

"Кіберфахівці ГУР МО України здійснили чергову успішну операцію проти російських окупантів - станом на 8 лютого 2024 року ворог скаржиться на масовий збій програми управління дронами. Цей софт росіяни встановлюють для перепрошивки безпілотників марки DJI під потреби ведення бойових дій", - ідеться в повідомленні, опублікованому в Telegram.

У ГУР МО зазначають, що програмне забезпечення дає змогу ворожим операторам БпЛА налаштовувати пульти управління і створювати нові, захоплювати відео і передавати картинку на командний пункт, а також керувати дроном із комп'ютера, а не через пульт.

відео дня

Зазначається, що цей ворожий проєкт перепрошивки БпЛА забезпечує функціонування системи "свій-чужий" через веб-сервери.

"За попередніми даними, внаслідок кібератаки ГУР МО України сервери перестали працювати, тому все програмне забезпечення розпізнається як "чуже" і відмовляє росіянам у доступі. Без доступу до серверів, а відтак - до системи, управління безпілотниками з пультів, імовірно, неможливе", - підкреслюється в повідомленні.

Скріншот
/ t.me/DIUkraine

Разом з тим, наголошується, що ворог намагається розв'язати проблему, зокрема й шляхом переходу в ручний режим управління.

Скріншот
/ t.me/DIUkraine

Нагадаємо, 12 грудня вранці стався серйозний збій у роботі мобільного оператора Київстар. Абоненти по всій країні повідомляли про відсутність мережі та неможливість здійснення дзвінків. Офіційний сайт компанії також виявився недоступним.

Також у разі проблем із підключенням до операторів Київстар, Vodafone або lifecell, фахівці Держспецзв'язку та НКЕК рекомендують діяти відповідно до рекомендацій. Главред підготував поради, що робити, якщо не працює мережа вашого оператора.

Як раніше повідомляв Главред, компанія Київстар підвищила тарифи для користувачів. Точну інформацію про пакети послуг і розцінки абонентам надають в SMS-розсилках.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти