Ігри з письменниками, презентації, майстеркласи та червона доріжка: гід активностями другої "Книжкової країни"

11 вересня 2024, 18:20
6
Ігри з письменниками, презентації, майстеркласи та червона доріжка: гід активностями другої

З 26 по 29 вересня на території ВДНГ пройде другий фестиваль "Книжкова країна", який об’єднає любителів літератури, письменників та культурних діячів. За чотири дні на відвідувачів чекають сотні заходів: зустрічі з авторами, майстеркласи, презентації та культурні події. З детальною програмою вже можна ознайомитися на сайті фестивалю, розповідаємо про деякі з активностей.

Селфі-зони та зона для відпочинку

Головна площа ВДНГ перетвориться на комфортну зону для дозвілля й обговорень. Тут можна буде перепочити на зручних пуфах поруч із фонтаном та на мʼяких подушках на сходах центрального павільйону, поділитися враженнями від книжок і подій. Створювати легку й затишну атмосферу будуть яскраві фотозони, прапорці та кораблики, які розмістять у басейнах.

відео дня

Біля першого павільйону розстелять червону доріжку, де кожен охочий може відчути себе головним гостем зіркового хідника — зробити селфі чи сфотографуватися з улюбленим автором.

Ігри з письменниками

Спільна ініціатива видавництв настільних ігор та фестивалю називається "Виграй у письменника". Протягом усіх днів гості "Книжкової країни" матимуть унікальну можливість за донейт у 200 грн пограти в одну із шести запропонованих "настолок" разом з улюбленими письменниками. Серед відомих учасників — Павло Деревʼянко, Марія Маргуліс, Сашко Дерманський та багато інших.

Усі зібрані кошти спрямують на потреби різних підрозділів ЗСУ, напрям для збору кожен письменник визначить самостійно.

Четвер, 26 вересня

Премія книжкових блогерів

Павільйон №6, перша зала Universum Hall, 17:00

Відкриття фестивалю розпочнеться з урочистого нагородження найпопулярнішої книги року за версією книжкових блогерів. Після церемонії відбудеться обговорення літературних тенденцій із представниками видавництв та членами журі. Книги, які увійшли до короткого списку, будуть передані до бібліотек на сході України.

Ігри з письменниками, презентації, майстеркласи та червона доріжка: гід активностями другої

Феміністичні дискусії

Шатро подій, 17:00

Олена Шевченко, правозахисниця та одна з 12 "Жінок року" за версією TIME, проведе лекцію про сучасний фемінізм і його розвиток в умовах війни. Зокрема під час дискусії буде розглянуто, як феміністичний рух відображається в українській літературі.

Павільйон № 5 (Omni Campus), 19:00

Жінки пишуть. Оля Цибульська ("ЦвіТи! або Як полюбити ту, що в дзеркалі"), Оксана Шаварська ("Рисочка") та Олександра Фідкевич ("Як начинити гадюку салом") розповідатимуть про жіночий успіх, письмо й гендерну рівність.

Презентація проєкту "Недописані"

Павільйон №4, перша зала, 19:30

Олена Герасим’юк, письменниця та парамедикиня батальйону "Госпітальєри", разом з письменником і військовим Євгеном Ліром презентують проєкт "Недописані". Це ініціатива, присвячена пам’яті літераторів, чиї життя обірвала війна.

Серед розважальних активностей першого дня: майстерклас із розпису книг від авторки трилеру "Біла кімната" Марії Маргуліс (Reading Mary), виготовлення постерів у стилі попарт з портретами улюблених письменників, декорування будиночка за мотивами казки "Троє поросят" для дітей тощо.

27 вересня, пʼятниця

Лекція Остапа Українця "Письменники, що брали участь у війнах. Витоки ветеранської літератури, вплив на глобальний літературний процес, сучасність".

Павільйон № 4, перша зала, 16:00

Остап Українець — письменник, перекладач і військовослужбовець — представить лекцію, організовану "Культурним десантом". Під час неї автор розбере, чому конфлікти й війни завжди були частиною літератури. Лекція допоможе простежити зображення війни від Гомера до Сервантеса та досвід українських митців у світових війнах.

Business Stand Up: як писати, щоб читали?

Павільйон № 6, перша зала Universum Hall, 18:30 (вхід за квитками)

Подія для тих, хто хоче навчитися писати тексти, які точно читатимуть! Шість спікерів, котрі знаються на писемній майстерності, поділяться секретами, як зробити тексти цікавими й популярними. Серед учасників: засновник волонтерського проєкту "Як ти, брате?" Антон Семенов, інвестиційний банкір Сергій Фурса, редакторка Forbes Катерина Шаповал та інші

Також у другий день фестивалю можна буде трохи розважитися за створенням оригінальних закладок у стилі Гаррі Поттера, поринути у світ каліграфії та спробувати письмо гострим пером, як у XVI–XVIII століттях, на майстеркласі з Українського скоропису, створити картину з улюбленим книжковим персонажем за допомогою кольорового піску та інше.

28 вересня, субота

Презентація книжки Ростислава Семківа "Як читати українських класиків"

Павільйон №6, перша зала Universum Hall, 13:00

Перша презентація нового твору літературознавця, під час якої автор розповість про ключові постаті української літератури та визначні тексти, що вплинули на її розвиток. Гості дізнаються, як орієнтуватися в літературі, вловлювати неочевидні зв’язки й отримувати задоволення від прочитаного.

Показ документального фільму "Життя після 16:30" з обговоренням однойменної книги

Павільйон №4, перша зала, 14:00

Цифри "16:30" стали символічними для Олександра Терещенка, кіборга, який 15 жовтня 2014 року в Донецькому аеропорту врятував побратимів, зазнавши важких поранень. Документальний фільм знято за однойменною автобіографічною книгою. Він охоплює події сучасного життя героя та його боротьби й відновлення. Після показу гості матимуть можливість поспілкуватися з автором і знімальною групою.

Презентація роману Василя Шкляра "Заячий костел"

Павільйон №6, перша зала Universum Hall, 15:00

Автор зачитає уривки нового твору, розкаже про основний задум, поділиться власним баченням сучасної української літератури та відповість на запитання аудиторії.

Театральний режисер Давид Петросян: як книги надихають на успіх

Павільйон №1, перша зала, 15:00

Майстерклас від постановника вистав театрів ім. Івана Франка та ім. Марії Заньковецької. Його роботи — "Буна", "Земля", "Процес", "Отелло" — стали знаковими подіями, на які завжди важко знайти квитки. Режисер розповість, як знайти власний стиль і працювати, коли немає натхнення, поділиться власними секретами просування проєктів та розповість, яке місце в успіху відіграють начитаність і любов до книг. Відвідувачі зможуть поставити питання, а за найкраще — отримати подарунок.

Серед майстеркласів та цікавинок дня: малювання улюблених героїв на полотні акрилом, квести зі швидкочитання, написання художнього тексту за 15 хвилин і багато іншого.

29 вересня, неділя

Драконячі історії з Сашком Дерманським і Дариною Камінською

Павільйон №2, 13:00

Поринути в химерний світ драконів можна буде разом з авторами Сашком Дерманським та Дариною Камінською. На презентації книги "Король буків, або Таємниця Смарагдової Книги" на гостей чекають пригоди буки Гаврика та дракониці Джульєтти. Ці герої намагаються звільнитися від деспотичного короля, відкривши таємниці загадкового щоденника, що лежав незайманим триста років.

Презентація книги "Біблія борщу" Світлани Короненко

Павільйон №1, друга зала, 13:00

Світлана Короненко представить свою науково-популярну книгу "Біблія борщу", що розповідає історію однієї з найвідоміших українських страв. Від перших згадок борщу в кулінарних книгах XVII століття до сотень різноманітних рецептів з різними інгредієнтами, включно з рибою та навіть алкоголем. У книзі — 900 рецептів, що відображають багатство й еволюцію українського борщу.

Фантастичний Київ

Павільйон №6, перша зала Universum Hall, 15:00

Чотири сучасні авторки зустрінуться, щоб подискутувати на тему Києва в сучасній жанровій літературі. Гості дискусії: Таня Гуд ("Дім між трьох світів", Світлана Тараторіна ("Лазарус"), Любов Деркач ("Навіяні. Міжсезоння") та Олена Кузьміна ("Морок над містом").

Реєстрація рекорду "Наймолодший письменник України"

Павільйон №2, 17:00

Наймолодший автор дитячої книжки Дмитро Матусяк написав історію про чарівного песика-мопса й готовий особисто розповісти про свого вухастого героя. Під час заходу представники Національного реєстру рекордів вручать Дмитрові відповідний сертифікат, а всі учасники події зможуть також взяти участь у майстеркласі з малювання улюблених домашніх тварин.

Серед активностей завершального дня: виготовлення корабликів-мандрівників, книжкові ворожіння, майстерклас із робототехніки, арттерапія та ще багато цікавого.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти