Глава МОН пропонує скоротити кількість предметів у школі: як відреагували у Мережі

17 квітня 2023, 12:02
2002
У дітей у 7-9 класі близько 20 предметів на тиждень, і таку кількість "складно засвоїти без стресу і онлайн-навчання", вважає Оксен Лісовий.
Оксен Лісовий, навчання в школі
Оксен Лісовий розповів про те, що в школі можуть зменшити кількість предметів / Фото УНІАН, facebook

Новий міністр науки і освіти України Оксен Лісовий заявив, що в школах можуть скоротити кількість предметів. За його словами, в останні роки діти змушені вчитися в умовах стресу (пандемія, повномасштабне вторгнення країни-агресора РФ), а запропонована ініціатива допоможе вирішити питання оптимізації навчальних програм.

"Навантаження на дитину дуже високе: і психологічне, і розумове. Це і про велику кількість предметів, і про навчання онлайн, і про додаткові заняття, щоб надолужити згаяне", - написав міністр у Facebook.

Лісовий зазначив, що у дітей в 7-9 класі близько 20 предметів в тиждень, і таку кількість "складно засвоїти без стресу і онлайн-навчання". Крім того, не у всіх є можливість користуватися ґаджетами, необхідними для дистанційки.

відео дня

Через навантаження школярі починають зосереджуватися на тих предметах, які важливі для них.

"Фактично питання стоїть не стільки про те, скільки має бути предметів, а як оптимізувати навчальні програми, яке навантаження отримують діти на уроках і на домашню обробку, в якій формі відбувається навчання", — пояснив міністр.

Глава МОН попросив українців поділитися своєю думкою щодо ідеї про скорочення кількості предметів у школі.

Що пишуть батьки у Мережі:

"На мою думку і за моїми спостереженнями, діти перевантажені. Крім цього, зараз освіта конкурує за українських дітей, які виїхали в безпечні країни, там освіта простіша, наочніша, розважальніша. Багато непотрібних предметів виникли через те, що багато років різні люди хотіли довести свою дотичність до освіти, науки і впровадити хоч щось. Простоту і ясність не впроваджували", - пише Гліб Горошинський.

Глава МОН пропонує скоротити кількість предметів у школі: як відреагували у Мережі

"Навчаючись у п'ятому класі в Німеччині, мій син встигав після школи відпочити, відвідати спортивне тренування і потім зробити одне-два домашніх завдання з математики та мови. В Україні він після школи (кількість уроків на 2-3 більше) ледве встигає відвідати тренування, а потім сидить до 23 або 24 години, виконуючи домашні завдання з усіх предметів. Дитина знаходиться на межі від даного навантаження, і вже від спорту не отримує задоволення, знаючи скільки його чекає вдома вдома. Можливо наші діти і розумніші зарубіжних ровесників, але вони і точно і нещасніші за них!", - зазначив Тарас Чопілко.

Глава МОН пропонує скоротити кількість предметів у школі: як відреагували у Мережі

"Проблема є інша - як засвоювати предмети, коли в класах по 36 учнів? Потрібно прийняти рішення, що понад 20 учнів – це вже не клас, а "гурток". Необхідно вирішити цю проблему на державному рівні, щоб дітям було приділено належну увагу вчителів, щоб діти засвоювали уроки, щоб вчителі були не виснажені на уроках з такою кількістю дітей і мали задоволення від спілкування. Це ж не лекції читати... Зрозуміло, що потрібно додаткове фінансування, але це прямі інвестиції в майбутнє наших дітей. Час зважитися на рішучі кроки реформування середньої шкільної освіти, і не тільки її", - вважає Андрій Щекун.

Глава МОН пропонує скоротити кількість предметів у школі: як відреагували у Мережі

"Відповідь на це питання криється в пам'яті дорослих. Що ми пам'ятаємо зі школи? Що потрібно пам'ятати? По-моєму, питання не стільки в кількості предметів, скільки в якості матеріалу кожного предмета. Не варто розширювати матеріал до нескінченності, а давати чітко структурований, конкретний матеріал, який і сформує такі компетенції, необхідні протягом життя. Ну і, звичайно, основний фактор – якість подання матеріалу. Захопить учитель - буде учень знати. Не захопить - не буде", - додала Ірина Вахович.

Глава МОН пропонує скоротити кількість предметів у школі: як відреагували у Мережі

Нагадаємо, раніше Главред писав, що багато підручників, які випускаються в Україні для шкіл, вкрай низької якості.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти