Генштабу потрібні 3 спеціальності: кого з жінок можуть зобов'язати стати на військовий облік

5 вересня 2022, 14:12
Генштаб потребує працівників у сфері медицини, кухарства та радіоелектроніки.
Генштабу потрібні 3 спеціальності: кого з жінок можуть зобов'язати стати на військовий облік
Кого з жінок можуть зобов'язати стати на військовий облік / Колаж фото glavnoe.ua, poltava.to

У Мережі поширюється інформація про те, що жінки, які є у переліку військовозобов'язаних спеціальностей, повинні будуть обов'язково стати на військовий облік з 1 жовтня. Після цього вони нібито не зможуть виїхати з України. У Міноборони заявили, що ця інформація не відповідає дійсності.

Натомість у Генштабі дійсно є потреба - три спеціальності. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі телемарафону.

Вона додала, що нині є потреба у медиках, кухарях та спеціалістах у сфері радіоелектроніки. При цьому Маляр запевнила, що жінки, які працюють в інших спеціальностях, зможуть лише добровільно стати на військовий облік.

"Що це означає? Що бажаючі жінки повинні мати право ставати на облік. Боятися нічого не потрібно. Розпускають паніку, що нібито буде заборонений виїзд, жінки нібито вже готові виїжджати. Це дійсно просто паніка", - заявила вона.

Військовий облік для жінок в Україні

На території України 17 грудня 2021 року набув чинності наказ Міноборони №313, який передбачає постановку жінок на військовий облік. У документі вказувалося, що жінки у віці від 18 до 60 років, які придатні для проходження військової служби за станом здоров'я, повинні ставати на військовий облік. Нововведення стосувалися працівниць 35 сфер діяльності - від громадського харчування до банківської справи.

Компанії-роботодавці зобов'язані перевіряти наявність у жінок документів про перебування на військовому обліку. За прийом на роботу кандидаток, які не зареєстровані у військкоматах, документом передбачили штраф на суму від 5 100 до 8 500 гривень.

В умовах воєнного стану жінок, які перебувають на обліку, можуть призвати на військову службу або залучити для виконання робіт. У Міноборони на даний момент не розглядають мобілізацію жінок.

З 1 жовтня 2022 року жінкам, які стали на військовий облік та у разі продовження воєнного стану, виїзд з України буде заборонений.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти