"Ердоган і Путін - обоє рябоє": експерт оцінив ризики приєднання Криму до Туреччини

27 вересня 2021, 11:26оновлено 28 вересня 2021, 11:58
Багато турків кажуть, що Крим – це турецька територія, колись відвойована Росією, зазначив офіцер НАТО Гаррі Табах.обоє рябоє
Путін, Ердоган
Реджеп Таїп Ердоган і Володимир Путін один одного варті, вважає Гаррі Табах / Фото Reuters

Капітан першого рангу ВМС США у відставці Гаррі Табах вважає, що президенти Россі та Туреччини – Володимир Путін і Реджеп Таїп Ердоган – дуже схожі між собою, тому не виключено, що в якийсь момент турецький лідер може зробити гучну заяву з приводу анексованого РФ українського півострова Крим.

За його словами, багато турків кажуть, що Крим – це турецька територія, колись відвойована Росією.

"Чи планує Ердоган приєднання Криму до Туреччини? Я не політолог, не політик, я не можу влізти в голову Ердогану або Путіну і дізнатися, про що вони думають. Я військова людина. Але Ердоган дуже часто нагадує мені Путіна - обоє рябоє. Лише у Путіна є всі повноваження, а в Туреччині все ж таки є демократичні інститути, у Ердогана є реальна опозиція", - сказав Табах в інтерв'ю виданню Obozrevatel.

відео дня

"Але я не здивуюся, якщо в якийсь момент Ердоган для своєї популяризації, для консолідації сил оголосить, що Крим - це Туреччина", - додав військовий.

Позиція Туреччини щодо конфлікту Росії та України

  • Офіційна Анкара підтримує територіальну цілісність України і засуджує анексію Росією Криму та окупацію Донбасу. Туреччина не визнає окупований півострів російською територією.
  • Однак радник Ердогана Ісмаїл Сафі стверджував, що Туреччина готова співпрацювати з Росією в анексованому Криму з питання соціальних потреб кримських татар.
  • Президент України Володимир Зеленський 10 квітня 2021 року перебував з робочим візитом у Туреччині.
  • Після переговорів Зеленського з його турецьким колегою Реджепом Ердоганом була підписана спільна декларація. Президент Туреччини заявив про неухильну підтримку незалежності та державного суверенітету України.
  • Ердоган заявив, що на переговорах із Зеленським підтвердив принципове рішення Туреччини не визнавати анексію Криму.

Анексія Криму

У березні 2014 року в Криму під дулами російських військових пройшов так званий "референдум" про статус півострова, більшість жителів нібито висловилися за приєднання до РФ.

Пізніше Росія незаконно анексувала Крим. В Україні влада визнала 20 лютого 2014 року датою початку захоплення півострова.
Київ вважає Крим українським.

Україна та низка західних держав покарали Москву за захоплення півострова – запровадили санкції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти