Місія - нагодувати армію або як харчують військових під час війни - інтерв’ю з постачальником

30 жовтня 2023, 17:12оновлено 31 жовтня 2023, 14:13
475
За організацію харчування Збройних сил України відповідає Міністерство оборони. На оборонне відомство  покладається відповідальність за проведення закупівель відповідної  послуги у компаній-постачальників. А от забезпечення військових частин провіантом, доставка продуктів і готових страв, гарантія їх свіжості та якості - це вже завдання, власне, обраного постачальника. Як це - годувати армію під час війни, в інтерв’ю виданню розповів директор одного з найбільших постачальників послуги харчування МО - компанії "Гранд Консалт" - Андрій Жосан.
Андрій Жосан
Андрій Жосан

Пане Андрію, яку кількість військовослужбовців ви сьогодні годуєте?

Думаю, мені не варто назвати конкретні дані щодо кількості особового складу ЗСУ, враховуючи, що суми контрактів постачальників МОУ дивно відкриті. І тоді легко можна буде прорахувати загальну кількість військовослужбовців в нашій країні. Такі дані, вважаю, не повинні бути публічними під час війни. Але відповідаючи на ваше запитання, я можу зазначити, що об’єми нашого виробництва до війни та зараз - це дуже різні цифри. Країна захищається від агресора, відповідно, з 24 лютого 2022 року кількість військовослужбовців у нас зростала в геометричній прогресії. Для нас, як для постачальника, це був великий виклик. Обсяги замовлень від МО могли змінюватися та збільшуватися чи не щодня. Головне ж завдання полягало у тому, аби будь-що забезпечити харчуванням кожного нового військовослужбовця у різних точках країни.

А є цифри, які ви б могли навести?

відео дня

Скажу так. Перші пів року повномаштабної війни "Гранд-Консалт" щомісяця виробляв майже 300 тис. сухпайків. Протягом 2022 року компанія відвантажила понад 1,6 млн сухпайків на потреби військових. І в даному випадку мова не про звичайні сухпайки, а сухпайки посиленої 15-ї норми, що включають в себе повноцінне триразове харчування. Наразі "Гранд Консалт" відвантажує щодня близько 500 т продуктів.

Андрій Жосан

Як змінилася ваша робота після початку війни? Які найбільші складнощі довелося долати постачальникам, аби гарантувати потрібну ЗСУ кількість провіанту?

Перше, з чим нашій компанії та іншим колегам ринку довелося зіштовхнутися, це - потреба у працівниках. Люди і робочі руки. Їх в мить знадобилося в кілька разів більше, аніж було до. На фоні спроб окупації Київської області та хвилі виїзду мешканців Київщини з регіону, вирішення цього питання потребувало не стандартних підходів. Ми тоді звернулися до місцевих органів влади і центрів зайнятості. Фактично, заручившись підтримкою держави, змогли швидко поповнювати свої кадри. Але на підприємстві тоді працювали всі у кілька змін. І дуже велику підтримку ми також отримали від волонтерів, які приїздили та ставали до роботи поряд з нашими працівниками в заготівельних цехах. Люди з різним досвідом, із зовсім іншими професійними навичками прагнули бути корисними і допомагати армії та країні.

Андрій Жосан

Друге, що кардинально змінилося, це наша логістика. Ми постали перед викликом частої зміни дислокації підрозділів. І будь-яке довгострокове планування, звичайно, що було зведене нанівець. Тому довелось будувати, скажімо так, нову систему "миттєвого реагування". Для цього збільшили кількість постачальників і об'єми паливно-мастильних матеріалів, збільшили автопарк, збільшили кількість водіїв. І логістика працює 24/7. Інакше зараз не можна.

Третє. Ми значно розширили коло компаній-партнерів. І не лише через збільшення обсягів харчування ЗСУ, але й з урахуванням географічного чинника. Це було необхідно для швидкого реагування на потреби армії. І цей наш крок цілком себе виправдав.

Загалом кардинальних операційних рішень було немало. Ми почали жити в нових умовах. Війна навчила діяти рішуче, швидко, не боятися змін.

Андрій Жосан

Про проведення процедур закупівель харчування у медіа чимало гучних статей. Тема в цілому стала чи не найбільш негативно-резонансною для Міноборони. Як це позначається на роботі постачальників?

Все, що пов’язане з державними закупівлями, і не лише з МО чи харчуванням, в нашій країні несе значні репутаційні ризики: як для бізнесу, так і для замовника також.

На ринку харчових закупівель ми маємо велику конкуренцію, яка, на жаль, часто супроводжується проявами неконкурентної боротьби. Від штучної дискредитації в такому разі страждає не тільки постачальник, але й держава. А коли ми говоримо, про Міноборони, то фактично це виливається у дестабілізацію роботи оборонного відомства під час війни. Чи виграє від цього наш зовнішній ворог? Звичайно, що так.

Сьогодні, з одного боку, маємо відкриті закупівлі на Prozorro. І це великий плюс. Але з іншого боку, це не стає запобіжником брудних медійних війн з метою усунення того чи іншого конкурента.

Андрій Жосан

Всі мають усвідомлювати, що такі не чесні методи боротьби за контракти підривають довіру в цілому до оборонних інституцій. А на кону в цей час у нас стоїть одне єдине питання - чи отримає завтра військова частина продукти для бійців, які сьогодні дислокуються в одному місці, а завтра - вже на нулі.

Нам треба ще вчитися цивілізованих правил гри на усіх ринках державних закупівель. Головними ж вимогами до постачальника держави мають залишатися: якість, ціна та надійність.

Андрій Жосан

Як же сьогодні годують військових? Чи відбулися зміни в їх раціонах з початку війни?

Добре годують. Ми працюємо за каталогами, які налічують понад 400 різних позицій продуктів харчування. Як постачальник ми зобов’язані забезпечити доступність замовлення всіх цих позицій. Тому військові сьогодні харчуються збалансовано, якісно, смачно. Система харчування за каталогом як раз і гарантує бійцям свіжість усіх продуктів та їх велику різноманітність. Саме з появою каталогу раціон військовослужбовців кардинально покращився. Вони зараз мають змогу харчуватися не лише кашами і тушонками, але й свіжими фруктами, свіжою молочною продукцією, різними видами та сортами м’яса, риби тощо.

Андрій Жосан

Що стосується нашої компанії, то ми забезпечуємо постачання не тільки окремих продуктів, але й готових або напівготових страв. Ми забезпечуємо виробництво ковбасно-м’ясної продукції, консервів овочів та фруктів тощо. Все готуємо згідно зі стандартами якості, безпеки. І все завжди приготоване з душею.

Тобто нарікань від військових на харчування та його якість наразі немає?

Всі ті частини, які забезпечує послугою харчування "Гранд Консалт", зауважень щодо якості до нас не мають. Ми співпрацюємо в постійному діалозі, адже зацікавлені в ситості та здоров’ї наших військових не менше за них самих.

Дякую за розмову.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти