Що означає слово "рисилованики": Авраменко дав цікаву відповідь

21 липня 2023, 18:00
10940
Слово "рисилованики" - досить поширене в одній з частин України.
Що означає слово
Що означає слово "рісілованікі" / колаж: Главред, фото: скріншот

Українська мова має багато слів, значення яких мало кому відомо. Серед таких слів є і ті, які поширені не на всіх територіях України і з цього їх значення маловідоме.

А якщо ви хочете знати більше про українську, читайте наш матеріал - Мовознавець Авраменко розповів українцям, як правильно називати "сто грам".

Одним з таких слів є слово "рисилованики". Мовознавець Олександр Авраменко пояснив походження цього слова і його значення.

відео дня

Насправді, є атлас діалектів української мови і навіть є окрема карта, де позначено, як у кожному регіоні називають "деруни".

За словами експерта, слово "рисилованики" використовують саме в Закарпатті, а значення у нього досить зрозуміле.

Справа в тому, що в Закарпатті використовують слово "рисилів", це терка. Тобто, картоплю натирають, а на Закарпатті - "рисилувати" - це натирати. Від цього вийшло слово "рисилованики", - пояснив експерт.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український вчитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле - і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників та посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Також вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти