Били і морили голодом: стали відомі імена катів, які знущалися з полонених в Оленівці

1 грудня 2023, 21:17
363
Журналісти дізналися імена колаборантів та російських окупантів, які катували українських військовополонених у в’язниці в Оленівці на Донеччині.
Колония в Еленовке
Стали відомі імена катів, які знущалися з полонених в Оленівці/ колаж: Главред, фото: скрін з відео Kyiv Independent

У в’язниці в Оленівці в Донецькій області зазнавали катувань до 90% українських військовополонених та викрадених цивільних, які туди потрапляли. Над бранцями знущалися як російські окупанти, так і колаборанти, які співпрацювали із загарбниками.

Журналістам видання Kyiv Independent вдалося встановити імена частини катів, які знущалися з полонених. Результатом розслідування, яке тривало пів року, став документальний фільм "Куратори зла. Називаємо імена відповідальних за злочини в Оленівці" (англійська назва "Inside a prison where Russia tortured Ukrainian POWs").

Ще до повномасштабного вторгнення територію місцевої в'язниці в окупованій Оленівці використовували бойовики так званої "ДНР". Але за кілька місяців після того, як країна-агресорка Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, "працівників" колонії майже повністю замінили на громадян РФ.

відео дня

Журналісти визначили низку осіб, які могли бути причетні до катувань українських військовополонених та викрадених цивільних. Фото цих осіб, які вдалося знайти у соцмережах, вони показали колишнім в’язням Оленівки, які вже повернулися додому в результаті обміну. Військові впізнали, що серед наглядачів були:

  • Кирило Шакуров із Горлівки, який колись працював в українській пенітенціарній системі;
  • начальник в'язниці Сергій Євсюков (ексспівробітник правоохоронних органів України);
  • помічник начальника в'язниці Артем Потапчук;
  • начальник опервідділу в'язниці В'ячеслав Якурнов;
  • перший заступник начальника в'язниці Дмитро Неєлов;
  • наглядачі Василь Бакалинський (ще один колишній громадянин України) та Юрій Дмитренко з Горлівки (напарник Шакурова).

Також з розслідування випливає, що, ймовірно, роботою табору для військовополонених в Оленівці керував перший заступник голови московського відділення Федеральної служби виконання покарань Росії Кирило Попов.

Українські військові, які повернулися з полону, розповіли, що їм довелося там пережити. Окупанти зганяли до півсотні людей в одну камеру, у якій було так вогко, що навіть поцвіли стіни. Загарбники били захисників України, морили їх голодом, давали пити технічну воду і не надавали медичної допомоги хворим та пораненим.

Загалом тортури пережили до 90% військовополонених, які потрапляли в Оленівку.

Нагадаємо, 29 липня 2022 року російські окупанти влаштували теракт у колонії в Оленівці. Загарбники влаштували вибух в одному з бараків, де утримували українських військових. Зокрема, там були захисники Маріуполя, серед яких – бійці полку "Азов". В Офісі генпрокурора розповіли, що загибель близько 50 українських військовополонених у колонії в Оленівці спричинив, ймовірно, вибух термобаричного боєприпаса.

Війна в Україні

Раніше у ЗСУ розповіли, що відбувається під Бахмутом. На Бахмутському напрямку фронт динамічний, тому зараз говорити про будь-які досягнення російських окупантів не можна, заявив начальник служби зі зв'язків з громадськістю Командування Сухопутних військ підполковник Володимир Фітьо.

Також раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна може переламати хід війни, і назвав спосіб. Обсягів зброї, які Україна наразі виробляє, недостатньо для того, щоб переломити хід війни з агресоркою Росією, вважає Зеленський.

Нагадаємо, директор Defense Express Сергій Згурець зазначав, що наступний рік буде неймовірно складним. За його словами, на фронті російсько-української війни ще деякий час триватиме активізація сил окупантів. Головним для ЗСУ є завдання витримати тиск ворога і також створити всі умови для оборони і нових стратегій.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти