Відставка "токсичного" Гончарука: прем'єр паразитує на рейтингу Зеленського - експерт

16 лютого 2020, 00:36
Відставка прем'єра - питання кількох місяців, вважає Олексій Якубін.
Алексей Гончарук
Олексій Гончарук / УНІАН

Незважаючи на те, що 14 лютого закінчився термін, відведений президентом Володимиром Зеленським прем'єр-міністру Олексію Гончаруку для звіту Кабміну, це не означає, що звіту не буде в принципі, заявив кандидат політичних наук Олексій Якубін.

Він нагадав, що Зеленський ставив Гончаруку завдання з реорганізації кількох "об'єднаних" міністерств, налагодження взаємовідносин з Верховною Радою та вирішенню питання із зарплатами топ-чиновників і керівників великих держкомпаній.

"Всі ці питання все одно залишилися. Так чи інакше, Гончаруку доведеться про всі ці питання відзвітувати перед президентом і частково перед парламентарями. Я не думаю, що це дозволить йому уникнути, хоча б, проміжного звіту", - наголосив він у коментарі на каналі 112 Україна.

відео дня

При цьому він також висловив думку про те, що Гончарук для влади стає "токсичним активом".

"Ми пам'ятаємо кілька хвиль соціологічних досліджень, які показували, що якщо у президента рівень довіри близько 50%, то у Гончарука негативний рівень довіри громадян. Він (Гончарук, - ред.) паразитує на рейтингу влади і Зеленського", - переконаний експерт.

Політолог висунув версію про те, що відставка Андрія Богдана з посади голови Офісу президента зіграла на руку Гончаруку.

"Це відкладає для Гончарука його власну відставку, але це (відставка Гончарука, - ред.) питання кількох місяців", - припустив Якубін.

У той же час він не виключив ймовірність ротації у складі уряду після звіту Кабміну: "Якщо ми говоримо про призначення нових міністрів, то це питання залишається відкритим, беручи до уваги розгляд земельного питання".

Експерт нагадав про погіршення економічних показників, зокрема, падіння промислового виробництва в Україні. За його словами, про здобутки Кабінету міністрів можна говорити тільки в лапках.

"Це теж показник діяльності уряду... Також згадайте бюджетну дірку або ситуацію, пов'язану з виплатами зарплат. Також виникали питання, пов'язані з частковим секвестром бюджету, тарифами", - підкреслив співрозмовник.

Разом з тим він звернув увагу на те, що соціально-економічна програма Кабінету міністрів була, по суті, ліберальною, де не знайшлося місця для промислової політики і соціального захисту.

"Не дивно, що в дзеркалі соціології ми бачимо такий вражаючий рівень довіри, а швидше – недовіри до уряду", - резюмував Якубін.

Як відомо, згідно з опитуванням, проведеним Всеукраїнською асоціацією соціологів з 3 по 7 лютого, прем'єр-міністру Олексію Гончаруку довіряють лише 13% респондентів, не довіряють – 79%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти