Україна перетворюється на Грецію: синоптик назвав терміни незворотного феномену

26 липня 2021, 09:53оновлено 30 липня 2021, 16:26
Клімат в Україні стане сухим, як у субтропіках, попередив Микола Кульбіда.
В Україну повертається спекотна, суха погода
В Україні різко змінюється клімат, синоптик попередив про небезпеку

У разі продовження підвищення середньої температури Україні загрожують серйозні кліматичні зміни, розповів директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

За його прогнозом, який він висловив в інтерв'ю Главкому, якщо за наступні тридцять років середня температура виросте ще на 2 градуси, то це серйозно відобразиться на кліматі степових зон і лісостепу.

"При збереженні таких тенденцій на всьому півдні України, а також в частині центральних областей, клімат буде, як наприклад зараз в Греції. Сухі субтропіки", - сказав синоптик.

Він звернув увагу, що в Україні за останній час спостерігається дисбаланс у підвищенні температури (найбільше підвищилися середні температури січня-лютого та липня-серпня).

"Якщо розглядати теплий період року, то у всіх областях України значно, більш ніж удвічі зросла кількість днів з дуже високою температурою. Років 20-25 тому влітку днів з температурою 30 градусів і вище було 10-15, зараз - більше 30", - додав Кульбіда.

Нагадаємо, раніше завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух заявила про те, що дуже потужні хвилі тепла, особливо в теплий період року, які формуються над Україною, пов'язані з антициклонною погодою.

читайте такожАфриканська спека повертається: названа дата нової хвилі дикого пекла

Вона нагадала, що істотні зміни термічного режиму в Україні стали спостерігатися з середини 1990-х років минулого століття.

"Тобто це підвищення температури, яке у нас спостерігалося, воно буде і надалі, і цей процес стає більш інтенсивним. Все частіше і частіше ми говоримо про рекорди, і саме рекорди, пов'язані з аномально високою температурою", - додала Балабух.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти