Українка, яка розірвала світовий теніс: хто така Даяна Ястремська

24 січня 2024, 11:09
1022
"Главред" детально розібрався в біографії 23-річної української тенісистки Даяни Ястремської, яка одним махом побила кілька світових рекордів.
Ястремська
Даяна Ястремська: біографія / Instagram і Facebook Д. Ястремської

Українська тенісистка Даяна Ястремська досягла історичного результату - вона пробилася до півфіналу турніру серії Великого шолома (Grand Slam) Australian Open-2024. Українка здолала 19-річну чешку Лінду Носкову у двох сетах (3:6, 4:6).

Даяна встановила кілька рекордів - по-перше, вона стала першою українкою, якій вдалося дійти до цієї стадії на Australian Open. Крім того, Ястремська є тільки другою і наймолодшою українською тенісисткою, яка досягла стадії 1/2 фіналу на турнірі такого рівня. Три півфінали в кар'єрі на турнірах Grand Slam з українок має тільки вже легендарна Еліна Світоліна (Вімблдон, 2019, 2023, US Open 2019).

Ну і Ястремська стала першою тенісисткою з 1978 року, яка зуміла пробитися до півфіналу змагань через сито кваліфікації. Також Даяна - п'ята тенісистка в історії, яка в статусі "кваліфаєрки" дійшла до півфіналу турніру серії Grand Slam.

Зараз у рейтингу Світового жіночого тенісу WTA Ястремська піднялася на 29-е місце і стала третьою ракеткою України.

Ястремська

Хто така Даяна Ястремська

Даяна Ястремська народилася 15 травня 2000 року в Одесі. З юних років вона займалася різними видами спорту ‒ художньою гімнастикою, танцями, плаванням і навіть боксом. На секцію великого тенісу вона прийшла в чотирирічному віці. Вже в сім років Ястремська здобула перемогу в дитячому турнірі, обігравши дівчаток, які були старші за неї.

У 12 років Даяна стала першою українкою, яка змогла дійти до фіналу дитячого чемпіонату світу Junior Orange Bowl, що проходив у США.

У 2015 році Ястремська перемогла в декількох юнацьких міжнародних турнірах, як в одиночному, так і в парному розряді.

У тому ж 2015 році Даяна дебютувала у дорослому тенісі. На турнірі ITF в Єгипті одеситка здобула свою дебютну перемогу над 390-ю ракеткою світу.

Вже наступного року Ястремська завоювала перший титул у дорослій кар'єрі. Даяне підкорився турнір в Бразилії. Крім того, вона стала першою в історії тенісисткою, яка народилася в 2000 році, яка перемогла на турнірі серії ITF.

У 2018 році українка взяла участь у Відкритому чемпіонаті Австралії та Вімблдоні. Але на обох турнірах Великого шолома вона змогла лише здобути по одній перемозі.

Ястремська

На WTA Premier Connecticut Open Ястремська зустрілася з однією з кращих тенісисток світу — Юлією Гергес з ФРН.

На початку наступного року Ястремська дійшла до третього етапу Australian Open, де програла легендарній Серені Вільямс. Однак на Вімблдоні і US Open одеситка виступила не так вдало. На кортах в Англії вона зачохлила ракетку на етапі чвертьфіналу. У США Даяна поступилася співвітчизниці Еліні Світоліній на третьому етапі. Зате 2019-й рік тенісистка закінчила на 22-му місці.

Після цих змагань у світі тенісу настала пауза через пандемію коронавірусу. В середині грудня сама Ястремська перехворіла COVID-19 у важкій формі. Трохи пізніше Ястремська почала музичну кар'єру. У травні вона випустила свій перший сингл Thousands of Me, а в серпні - танцювальну пісню"Favorite Track".

Ястремська

24 листопада 2020 року після позитивного допінг-тесту, була відсторонена від змагань. В її організмі знайшли метаболіти забороненої речовини - местеролона. Пізніше заявила, що заборонені речовини були знайдені у неї через близький контакт з колишнім бойфрендом. Хлопець звинувачення заперечував. У травні 2021 року справу Ястремської розглядав Спортивний арбітражний суд (CAS). Врешті-решт у червні 2021 року її визнали невинною у навмисному вживанні допінгу та дозволили повернутися до змагань.

На момент повномасштабного вторгнення РФ в Україну Ястремська жила зі своєю сім'єю в Одесі, Україна, і змогла знайти притулок у Франції разом зі своєю 15-річною сестрою Іванною Ястремською. Вони вдвох отримали wildcard на Відкритий чемпіонат Ліона, де Ястремська змогла вийти у свій перший фінал з 2020 року. Однак вона зазнала поразки від Чжан Шуай у трьох сетах.

Ястремська

У відбірковому турнірі Кубка Біллі Джин Кінг вона зіграла внічию в якості першої ракетки України. Вона перемогла Джессіку Пегулу, але програла Елісон Ріске. Після Copa Colsanitas її сезон на грунтових кортах продовжився кваліфікацією на Відкритий чемпіонат Мадрида. У другому раунді вона зазнала поразки від Марі бузкової.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти