StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

У томатів опадають квіти: у чому причина і що потрібно зробити, щоб врятувати врожай

29 червня 2024, 12:57
339
Існують кілька секретів, що потрібно зробити з томатами, щоб усі квітки запилювалися і на них з'явилися плоди.
Помідори
Що робити, якщо у томатів опадають квіти / Колаж: Главред, фото: pixabay.com, скріншот

Багато городників часто скаржаться, що квіти на помідорах починають активно обсипатися. Чому ж опадає зав'язь у томатів і що з цим робити.

Існують кілька секретів, що потрібно зробити з томатами, щоб усі квітки у квітковій китиці запилювалися та на них з'явилися плоди. Деталі розкрили на Youtube-каналі Корисне TV.

Також щедрий урожай залежить від правильного поливу. Детальніше читайте в матеріалі: 3 найголовніші поради, як правильно поливати помідори: досвідчена господиня розповіла секрети.

Чому опадає зав'язь у томатів

Насамперед потрібно розібратися в будові рослини, щоб зрозуміти, чому томати в теплиці відмінно цвітуть, але потім квітки просто обпадають, а врожаю практично немає.

На фото нижче ви бачите квітку томатів:

Скриншот

Цифрою 1 позначено тичинки, зрощені в конус, а цифрою 2 позначено рильце маточки - воно знаходиться всередині. Сама квітка томатів є двостатевою, тобто самозапилюється.

Чому ж тоді не зав'язуються плоди? Все дуже просто. Річ у тім, що коли ви вирощуєте томати в теплиці, там немає жодного запилювача. Наприклад, бджіл, які сідають на квітку і могли б її струсити - саме таким чином пилок із тичинок потрапить у маточку.

Також у теплиці немає вітру, який може зіграти роль запилювача. І тому пилок визріває, але не потрапляє в маточку. А якщо немає запилення, квітки просто опадають.

Що робити, якщо в томатів опадають квіти

Виконати потрібно дуже просту дію. Щоранку, коли ви заходите в теплицю (пилок визріває вранці), потрібно підійти до кожного куща і постукати по підв'язувальній мотузці. У результаті такого струсу пилок легко запилить кожну квітку у квітковій китиці.

Також можна постукати по самому стовбуру рослини, але не дуже сильно, щоб не нашкодити їй.

Робити цю процедуру потрібно не один раз за сезон, а щоранку. Річ у тім, що томати ростуть догори, утворюються нові квіткові грона й триває цвітіння, тому й запилення потрібне постійне.

Такі прості дії допоможуть вам виростити настільки великий врожай томатів, що ви не знатимете, куди його дівати.

Що відомо про Youtube-канал Корисне TV

У каналу майже три мільйони підписників. Його автор розповідає про свій професійний досвід з вирощування полуниці, огірків, томатів, перцю, винограду та інших садово-городніх культур.

На каналі можна знайти рецепти підгодівлі для рослин на всіх етапах вегетації, садівничих секретів з догляду за садом і городом. багато лайфхаків, саморобок та інших корисних відео.

Дивіться відео - Що робити, щоб з'явилися зав'язі на помідорах:

Як часто поливати томати під час цвітіння

Причина, через яку у томатів опадають квіти, може критися в поливі. У період цвітіння помідорів потрібно дотримуватися певних правил.

Якщо вологи забагато, помідори почнуть скидати квіти. Тому контролюйте вологість ґрунту, щоб він не пересихав і був не надто вологим.

Чим обробити помідори, щоб була гарна зав'язь

Нестача підживлення також може призвести до того, що квіти на помідорах будуть сохнути й опадати. Зокрема, опадання зав'язей - ознака нестачі бору.

Розв‘язати цю проблему можна за допомогою звичайної борної кислоти. Для позакореневого підживлення 10 г препарату необхідно розвести в 10 л гарячої води, охолодити розчин і обприскувати ним рослини.

Є ще простіший спосіб підживлення томатів бором. Для цього 0,2 г борної кислоти потрібно розвести в літрі води та полити рослину під самий корінь, намагаючись не зачіпати листя і стебло.

Раніше Главред писав, що садити з помідорами для щедрого врожаю - названо список хороших і небезпечних сусідів.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти