StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

3 найголовніші поради, як правильно поливати помідори: досвідчена господиня розповіла секрети

4 червня 2024, 18:48оновлено 6 червня, 11:01
10956
Варто дотримуватися кількох простих правил, щоб зібрати якомога більший врожай помідорів зі своїх грядок.
3 найголовніші поради, як правильно поливати помідори: досвідчена господиня розповіла секрети
Як правильно поливати помідори/ колаж: Главред, фото: instagram.com/niallradford, ua.depositphotos.com

Полив помідорів є важливою частиною догляду, і від нього залежить, чи хворітимуть рослини і чи витримають натиск шкідників. Також знання про те, як правильно поливати помідори, допомагає усім городникам зібрати щедрий урожай.

Радимо також прочитати матеріал: Як правильно – "зал" чи "зала": відповідь здивує

Помідори досить посухостійкі рослини, тому вологість ґрунту повинна бути помірною. Саме тому полив повинен бути не частіше одного разу на тиждень. Про це розповіла авторка YouTube-каналу "Дім та присадибна ділянка".

"Але обов’язкова умова, щоб полив був не холодною водою. Наприклад, можна вранці набрати воду, і вже після обіду підливати помідори не холодною водою. Тож правило перше – поливати томати до цвітіння потрібно раз на тиждень з розрахунку 1 л води на кущ томатів, і вода для поливу повинна бути не холодною", – зазначила господиня Надія.

Після цвітіння й початку формування плодів маса рослин суттєво зростає, і поливати потрібно частіше – раз на 5 днів, і вже по 2-3 л води під кожен кущ в залежності від температури і того, дощова погода чи ні. Так вологи вистачатиме і листкам, і плодам. Тобто друге правило – після цвітіння води для поливу потрібно вдвічі, а то й втричі більше.

Як правильно поливати помідори у відкритому ґрунті

"І ще одна порада – поливати потрібно тільки внизу. До цвітіння – під корінь, після цвітіння – у рови, які потрібно зробити між рядками. Вкрай не можна поливати дощуванням, окрім підживлення по листу. Тобто не варто робити це ні з лійки, ні з шлангу, ні дощувальною установкою автоматичного поливу. Полив помідорів по листках небезпечний тим, що листочки цієї рослини покриті дрібними волосками, вода з них погано стікає, застоюється, підвищується вологість, що є чудовою умовою для активізації грибків. Також полив дощуванням знижує температуру повітря на землі у міжряддях, що сповільнює дозрівання врожаю", – зазначає Надія.

І ще одна порада – якщо ви ввечері полили помідори, то потрібно їх або замульчувати, або вранці підгорнути ґрунтом.

"Також ще одна порада: якщо ви бачите, що помідори уже викинули цвіт, то потрібно терміново зробити підгортання рослин. Потрібно прополоти помідори, полили розчином попелу (склянка попелу на 10 л води) і підгорнути кожну рослину знизу ґрунтом. Підгортаються томати на 10-20 см. Але можна робити це у два етапи: перший етап – до цвітіння, другий етап – у період цвітіння. Це сприяє відростанню нових корінців. Кожна рослина матиме змогу споживати більше поживних речовин із ґрунту. Непідгорнуті кущі дадуть на 25% гірший врожай. Тобто можна сформулювати таке правило, що після підгортання помідорів їх потрібно підливати у канавки на відстані 30-40 см від стебла, або лити воду по середині міжрядь", – пояснила господиня Надія.

Дивіться відео про те, як правильно поливати помідори:

Що таке помідор?

Томат або помідор - однорічна або багаторічна трав'яниста рослина, вид роду Паслін (Solanum) родини Пасльонові (Solanaceae). Вирощують як овочеву культуру; вирощують заради їстівних плодів - соковитих багатогніздових ягід різної форми та забарвлення, які також називають томатами або помідорами.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти