StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Головне - встигнути: як дізнатися, що час копати картоплю

1 серпня 2024, 16:08
305
Термін дозрівання картоплі залежить від сорту, але є й інші критерії.
Як дізнатися, що пора копати картоплю
Як дізнатися, що пора копати картоплю / Колаж Главред, фото: pixabay.com

Щороку серед городників виникає спірне питання - коли потрібно копати картоплю? Деякі починають займатися цим уже наприкінці липня, особливо якщо посаджено ранні сорти, а інші традиційно чекають початку осені. Давайте розберемося, як визначити оптимальний час для збору врожаю картоплі.

Який термін дозрівання картоплі?

Термін дозрівання картоплі залежить від сорту. Ранні сорти готові до збирання через 70-90 днів після посадки, середньостиглі - через 90-110 днів, а пізні - через 110-130 днів. У середній смузі збирання картоплі (середньопізні та пізні сорти) зазвичай відбувається в серпні-вересні, пише Апостроф.

Як дізнатися, що пора копати картоплю?

Стан бадилля: Однією з основних ознак зрілості картоплі є стан бадилля. Якщо бадилля почало сохнути і жовтіти, то через 3 тижні можна починати збір врожаю.

відео дня

Стан ґрунту: Ще одна вірна ознака - земля над кущем трохи піднялася і розтріскалася. Це свідчить про те, що бульби готові до викопування.

Коли правильно висаджувати картоплю

Оптимальні строки посадки картоплі передбачаються за настання в ґрунті на глибині 10 см середньодобової температури +6+8ºС. Для південного і центрального Полісся це перша-друга декада, для північних і західних районів - друга-третя декада квітня. У лісостеповій зоні оптимальні строки посадки картоплі припадають на другу-початок третьої декади квітня. У степовій зоні оптимальні строки посадки картоплі - третя декада березня - перша декада квітня, повідомляє Інститут картоплярства.

Щоб остаточно переконатися, що картопля дозріла, викопайте тестовий екземпляр. Виберіть 2-3 кущі з бадиллям різного ступеня всихання і викопайте їх. Якщо шкірка на бульбах щільна і не висить "лахміттям", а більшість картоплин легко відокремлюються від куща, можна починати збирання врожаю.

Чи можна копати картоплю, якщо бадилля зелене?

Викопувати картоплю із зеленим бадиллям не рекомендується. Якщо бадилля ще зелене, це означає, що бульби продовжують рости і набирати поживні речовини. Ранній збір може призвести до втрати врожаю, оскільки картопля з тонкою шкіркою схильна до механічних пошкоджень і гниття.

Головне - встигнути: як дізнатися, що час копати картоплю
Які рослини не можна вирощувати спільно інфографіка / Інфографіка: Главред

Чому не можна копати картоплю занадто рано або, навпаки?

Якщо викопати картоплю занадто рано, її шкірка буде занадто тонкою і схильною до ушкоджень, що може призвести до гниття і цвілі під час зберігання. Затягування зі збиранням врожаю також небажане, оскільки бульби можуть постраждати від дощів і похолодання, що негативно позначиться на їх зберіганні.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти