StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що посадити на місці кабачків: 6 найкращих варіантів, які дадуть хороший урожай

30 липня 2024, 20:51оновлено 4 серпня, 12:09
218
Щоб урожай був великим, важливо дотримуватися сівозміни. Є низка рослин, які не можна садити після кабачків, а є такі, які навпаки варто садити на це місце.
Кабачки, Антонина Лесик
Що посадити на місці кабачків/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрін

Якщо ви засадили грядки, але врожай у результаті вас не радує своєю кількістю, то варто задуматися, чи дотримуєтеся ви правил сівозміни. Сівозміна – це такий агротехнічний прийом, коли ми змінюємо посадки тих чи інших культур від сезону до сезону.

Радимо також прочитати матеріал: Як очистити срібло від чорноти: біохімік назвав найпростіший спосіб відновлення

"Щоб правильно чергувати рослини на городі та скласти раціональну схему сівозміни, необхідно знати, до якої групи належать ті чи інші овочі. Наприклад, до пасленових належать картопля, перець, баклажани і томати. А от морква, селера, петрушка та кінза – це вже селерові. Отож, не варто висаджувати на одному місці рослини однієї групи", – розповіла експертка із садівництва і блогерка Антоніна Лесик у "Сніданку з 1+1".

Вона зазначила, що потреба у мікроелементах у різних культур різна. Наприклад, бурякам та картоплі потрібно більше фосфору та калію, а от капусті та листовим салатам – більше азоту. Отож, вони вибирають певні мікроелементи, і якщо ми садимо їх на тому ж самому місці, то цих мікроелементів не вистачає.

Коренева система у різних рослин також відрізняється. Наприклад, у шпинату та петрушки вона стрижнева, а в огірків – поверхнева. Отож, під час зростання вони вибирають мікроелементи та поживні речовини тільки з одного шару. Якщо на одному й тому ж самому місці щороку висаджувати різні культури, то ґрунт буде оздоровлюватися, а поживні речовини будуть витрачатися більш раціонально.

"Зазвичай цикл сівозміни триває 3-5 років. Це означає, що на те ж саме місце ми вертаємо культуру однієї групи приблизно через цей термін", – зазначила експертка.

Також вона зазначила, що окрім сівозміни також потрібно враховувати сусідство овочевих культур. Іноді вони добрі сусіди, а іноді – закляті вороги. Наприклад, морква та цибуля – прекрасний дует. Кріп корисний для томатів та огірків – він відлякує їхніх шкідників. А от томати і огірки між собою зовсім не друзі, тому краще посадити їх у різних частинах городу.

Найкращими культурами для сівозміни є також сидерати. Вони збагачують ґрунт поживними речовинами, покращують його структуру, а також борються з багатьма шкідниками та хворобами. Їх можна висаджувати і під час сівозміни, і між сезонами врожаю. До сидератів належать овес, фацелія, ріпак, жито, люпин тощо.

"Сидерати ми можемо висадити ранньою весною до того, як ми будемо засаджувати наш город. Вони встигнуть вирости і ми їх скосимо. Також ми можемо це зробити після збору врожаю, або ж під зиму", – розповіла експертка.

Дивіться відео про те, що таке сівозміна і як її робити:

Хто така Антоніна Лесик

Антоніна Лесик - садова блогерка, флорист, телеведуча каналу 1+1. Займається професійно садівництвом та ландшафтним дизайном.

Що можна посадити на місце, де росли кабачки

Як зазначається на сайті sad.net.ua, коріння кабачка досягає середньої глибини ґрунту, тому використовує поживні речовини саме звідти. Захворювань у цієї рослини небагато, тому вона практично не заражає ґрунт, проте використовує багато поживних речовин. Тому після цієї культури на ділянці, де вона росла, можна висаджувати багато інших рослин, але ґрунт перед цим потрібно буде добре удобрити.

Що найкраще посадити після кабачків:

  • томати,
  • цибуля,
  • часник,
  • бобові культури,
  • коренеплоди,
  • зонтичні культури (петрушка, селера тощо).

Також після кабачків можна посіяти пряні трави і майже будь-які квіти.

Що не варто садити після кабачків:

  • огірки,
  • гарбузи,
  • патисони,
  • перець,
  • баклажани,
  • капусту.

Перші три види культур зі списку (огірки, гарбузи і патисони) не можна садити після кабачків, тому що вони споріднені культури і їм необхідні такі ж поживні речовини з ґрунту. Тому потрібно зачекати три роки, перш ніж садити такі культури.

Перець, баклажани і капусту не варто садити після кабачків на ту ж саму ділянку тому, що вони споживають багато поживних речовин. Хіба що перед садінням добре удобрити ґрунт.

нельзя выращивать
Які рослини не можна вирощувати спільно/ Інфографіка: Главред

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти