StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чим корисні баклажани: проста відповідь здивує досвідчених дачників

1 липня 2024, 02:30оновлено 2 липня, 15:00
230
Як баклажани впливають на кишечник - усе про корисні властивості смачного овоча.
баклажан
Як правильно вирощувати баклажан / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/rycky21, Pixabay/jackmac34

Багато овочів мають велике значення не тільки для підтримання життєвих сил людини, а й як лікувальні засоби. Харчова цінність і лікувальні властивості овочів зумовлені наявністю в них різноманітних за складом і будовою хімічних речовин і корисних мікроелементів.

Уже давно однією з улюблених овочевих культур є баклажани, бо це - цінний харчовий продукт, що забезпечує організм людини комплексом вітамінів, органічних кислот і мінеральних сполук. Про це пишуть науковці Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України.

Читайте наш матеріал "Коли і як правильно прополювати картоплю".

Що відомо про Інститут овочівництва та баштанництва

Це головна наукова установа, заснована 1947 року, яка очолює і координує науково-дослідні роботи з питань овочівництва та баштанництва. Основні напрями роботи зосереджені на розв'язанні пріоритетних фундаментальних і прикладних завдань з розроблення генетичних, біотехнологічних і фізіолого-біохімічних методів створення високоадаптованих вихідних матеріалів для селекції овочевих і баштанних рослин. Також фахівці інституту займаються створенням конкурентоспроможних, стійких до комплексу біотичних та абіотичних чинників гібридів і сортів овочевих і баштанних рослин, придатних для сучасних технологій виробництва. Інститут також науково забезпечує впровадження інноваційних розробок в агропромисловому виробництві, йдеться в матеріалах ІОБ.

Чим корисні баклажани

У баклажанах високий вміст солей калію. Вони позитивно впливають на роботу серця і сприяють виведенню з організму зайвих рідин. При цьому в складі баклажана знатальна кількість вітамінів і мікроелементів:

  • вітаміни C і B6;
  • фолієва кислота;
  • каротин;
  • калій;
  • кальцій;
  • залізо;
  • мідь;
  • цинк.

Як правильно зберігати баклажани

Варто враховувати, що в умовах збирання і дозрівання плоди баклажана можуть зберігатися недовго. Тому фахівці рекомендують як раціональний спосіб збереження врожаю баклажанів і цілорічного забезпечення плодоовочевою продукцією - консервування продукції.

При цьому одним із найпоширеніших і найефективніших способів переробки є ферментація. Даний спосіб є малоенергозатратним і екологічно безпечним.

Дивіться відео - фаршировані баклажани:

У чому користь ферментованих баклажанів

Фахівці пояснюють, що вживання ферментованих овочів для людини фізіологічно необхідне, особливо в зимовий період, оскільки це "живий" продукт. Ферментовані овочі мають високі смакові, дієтичні та цілющі властивості.

Варто враховувати, що розвиток небажаної мікрофлори спостерігається тільки на початку ферментації, особливо за повільного накопичення молочної кислоти в засоленій сировині. Вплив на консистенцію ферментованого продукту, зокрема, чинить:

  • окислювальний розпад цукру до вуглекислого газу та води;
  • гідролітичне розщеплення білкових і пектинових речовин.
Скріншот
/ ovoch.com

Як правильно засолити баклажани

При приготуванні ферментованих баклажанів необхідно ретельно промити плоди, видалити плодоніжку з прилеглою до неї частиною плода. Потім плоди баклажана бланшують у 10% розчині кухонної солі протягом 3-6 хв. Після цього гарячі плоди викладають на похилу поверхню і відстоюють протягом 20 хвилин.

Порядок дій:

  • бланшовані, охолоджені плоди баклажана складають у тару, пересипаючи рівномірно прянощами;
  • заповнену тару заливають 7%-вим розсолом і ферментують 48-56 годин (за температури +20...+22°С до накопичення молочної кислоти в розсолі 0,7-0,8%)
  • необхідно дотримуватися співвідношення овочів та заливки - 70:30;
  • після закінчення ферментації готовий продукт кладуть на зберігання в охолоджені приміщення з температурою від -1°С до +2°С.
Скріншот
/ ovoch.com
Чим корисні баклажани: проста відповідь здивує досвідчених дачників
/ Інфографіка: Главред

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти