Виведення Росії з-під удару в обмін на вихід з Донбасу: дипломат назвав сценарій для захисту України

28 грудня 2021, 06:02
Москва опинилася на крок попереду, треба вже зараз впроваджувати санкції проти Росії, вважає Валерій Чалий.
Росія, Україна
Санкції проти Росії можна обміняти на виведення російських військ з Донбасу - дипломат / УНІАН

Обмеження щодо РФ, які змогли б зупинити Москву, слід впроваджувати вже зараз. Потрібно перехопити ініціативу і діяти на випередження. Далі слід покроково диктувати свої умови і скасовувати санкції в обмін на відведення російських військ від кордонів України або виведення їх військових підрозділів з Донбасу. Про це заявив український дипломат, колишній посол у США Валерій Чалий.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що в питанні санкцій проти Росії потрібно діяти на випередження і перехоплювати ініціативу. Інакше ситуація затягнеться.

читайте такожНАТО стягне війська до кордонів РФ, якщо Москва нападе на Україну: у Байдена попередили про удар"Треба санкції впроваджувати зараз - причому санкції, які б зупиняли Росію. Треба перехопити ініціативу - інакше це все тягнутиметься дуже довго", - зазначив дипломат.

За його словами, треба переходити до дій і запускати санкції у вже сформованій ситуації. Після цього з'явиться простір для маневру, можна буде диктувати свої умови в обмін на скасування обмежень. З'явиться можливість, наприклад, скасовувати ембарго в обмін на відведення військ від кордонів України або виведення російських військ з ОРДЛО.

"Не треба погрожувати санкціями, а зробити їх зараз, а потім сказати Росії: "Відводьте свої війська – ми санкції ці знімемо. Ви виходите з Донбасу - ми ці санкції знімемо. Так треба діяти", - каже Чалий.

Як вважає дипломат, Росія наразы опинилася на крок попереду, тому потрібні конкретні дії.

"А вони (Захід, - ред.) наразі - і ми - цей темп втрачаємо. Тут можу сказати відверто і об'єктивно, що Росія йде на крок попереду. Але чому? Авторитарна країна, всі рішення приймаються купкою людей. Люди у Росії на це відреагувати жодним чином не можуть... Опозиція витіснена", - підкреслив Валерій Чалий.

Війська Росії біля кордонів України

Американські журналісти видань The Washington Post і Politico восени заявляли про стягування РФ військ до кордонів України. Для підтвердження своїх відомостей вони публікували супутникові знімки.

Глава Міноборони Олексій Резніков заявляв, що Росія може сконцентрувати біля українських кордонів 175 000 військ. Втім, у Києві готові до подібного розвитку подій.

Секретар РНБО Олексій Данілов казав, що після перемовин Байдена та Путіна Росія посилила свою військову присутність біля кордонів України. Однак про наступ наразі мови не йде. Росіянам для проведення операції знадобиться мінімум 500-600 тисяч військових.

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков стверджував, що маневри військ РФ в прикордонних з українською державою територіях пов'язані з нібито загрозою НАТО російським кордонам. З цієї причини у Москві вимагали перемовин Путіна з главою Білого дому Байденом.

Зустріч Байдена та Путіна відбулася 7 грудня у форматі відеозв'язку. За підсумками дискусії президент США підтримав Україну, засудив дії Росії щодо військ біля українських кордонів і не гарантував Москві невступ Києва до Північноатлантичного альянсу.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що Україна не відмовиться від курсу на НАТО в обмін на відведення російських військ від українських кордонів. У Києві не вірять обіцянкам і гарантіям Москви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти