В ОБСЄ пройшлися по опитуванню Володимира Зеленського

26 жовтня 2020, 19:27
Внесення змін до виборчого законодавства незадовго до проведення місцевих виборів в Україні, суперечить міжнародній практиці.
П'ять питань від Зеленського
В ОБСЄ розкритикували опитування Зеленського

Опитування президента Володимира Зеленського, який проводили під час місцевих виборів 25 жовтня, частково створював неправомірну політичну перевагу для учасників виборчого процесу від партії влади.

"Можемо відзначити, що опитування, яке було ініційоване президентом Володимиром Зеленським, що проходило поруч з виборчими дільницями в день виборів, і яке було профінансовано його політичною партією, а також стосувалося відповідних ініціатив, які зараз вводить його офіс, дещо створювало неправомірну політичну перевагу, а також розмивало безпосередньо кордони між державою і політичною партією", — сказала керівник місії спостерігачів від БДІПЛ ОБСЄ Ингибьерг Сольрун Гисладоттир на онлайн-конференції в понеділок, передає Інтерфакс-Україна.

Вона зазначила, що люди, які працювали на президентському опитуванні, переважно перебували поза виборчими дільницями і не проявляли активність, хоча були досить помітними.

У БДІПЛ ОБСЄ також зазначають, що внесення змін до виборчого законодавства незадовго до проведення місцевих виборів в Україні, суперечить міжнародній практиці.

читайте такожРазумков пояснив, чому проігнорував опитування Зеленського

"Зміни до Виборчого кодексу допомогли усунути деякі невідповідності, які в ньому були... при цьому вони також містили деякі значні зміни, в тому числі зміни до виборчої системи держави, які були прийняті безпосередньо незадовго до виборів, що суперечить загальним найкращим практикам у світі", — сказала представник ОБСЄ.

За її словами, оновлений Виборчий кодекс є інклюзивним, проте заполітизованим в окремих моментах, і в ньому враховані не всі рекомендації, які давав БДІПЛ.

"Однією з позитивних змін українського виборчого законодавство полягає у спрощенні процедури реєстрації виборців, а також зміни виборчої адреси, як раніше рекомендувала наша організація. При цьому тільки 100 тис.виборців цього разу змогли скористатися цією можливістю", — сказала вона.

Опитування від Зеленського - що було раніше:

  • ПрезидентЗеленський анонсував проведення 25 жовтня, в день місцевих виборів, всеукраїнського опитування з п'яти важливих питань. За його словами президента, опитування стане реальним впровадженням народовладдя.
  • Перше питання звучало так- " чи потрібно ввести довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?"
  • Друге питання стосувалося можливості створення на Донбасі вільної економічної зони.
  • Третій- " чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300?"
  • Четвертий- " чи підтримуєш ти легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?"
  • П'ятий- " чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти