Скандал і ганьба перед Заходом: експерт розповів, до чого призведе скандал з Чаусом

3 серпня 2021, 11:04
Зеленський у Вашингтоні буде змушений пояснити, що конкретно сталося в ситуації з Чаусом, вважає Віталій Кулик.
чаус
Справа Чауса не призведе до серйозних наслідків для влади Зеленського - політолог / УНІАН

Історія з суддею Миколою Чаусом загрожує Україні серйозним міжнародним скандалом. Поява служителя феміди була справою часу - він багато знає про справи минулої влади і повинен був дати відповідні свідчення. Однак історія з його викраденням, появою і протистоянням НАБУ і СБУ у цій справі призвела до ситуації, в якій країні загрожує міжнародний скандал. Випадок не вплине на позиції влади Зеленського, проте президенту ймовірно доведеться пояснювати інцидент з Чаусом у Вашингтоні. Про це заявив Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

У своїй колонці на Главреді він розповів про те, що поява Чауса була лише справою часу – суддя потрібен був для того, щоб дати свідчення на минулу владу. Чаус багато знає про угоди за часів президентства Порошенка, про що і повинен був розповісти.

"Легітимація Чауса стала лише питанням часу – він багато знає про оборудки попереднього режиму Порошенка, бо він був ручним суддею. Відповідно, рішення, які ним ухвалювалися, були політичними. Саме через це його викрали з Молдови й шукали варіанти легітимації в Україні як того, хто може дати свідчення.", - зазначив експерт.

Однак, за його словами, ситуація призвела до скандалу: в України вже погіршилися відносини з Молдовою, а сама історія появи Чауса з протистоянням за його затримання між НАБУ і СБУ позначиться на міжнародному іміджі України. Ситуація стала ганьбою, і відтепер Зеленському під час візиту до США ймовірно особисто доведеться пояснювати, що сталося.

"Зрозуміло, що наразі це вже не тільки український скандал, а міжнародний, у який втягнуті різні політичні гравці. Україні тепер доведеться пояснювати усю цю інтригу і ганьбу перед західними партнерами. До всього про цю історію у Зеленського неодмінно спитають і у Вашингтоні – якщо не офіційно у Держдепі, то, принаймні, можна очікувати запитання від журналістів. Адже за НАБУ стоять США, які бачать у цій інституції інструмент впливу на українську політичну еліту. Тому Києву відтепер потрібно придумати якесь пристойне пояснення усьому тому, що відбувається", - пояснив політолог.

Також він додав, що справа Чауса не матиме серйозних політичних наслідків для влади Зеленського. Але ця ситуація неодмінно позначиться на міжнародному іміджі України.читайте такожЗалишимося без грошей і підтримки: чим Україні загрожує скандал навколо екссудді Чауса

"Однак Чаус не буде Вотергейтом, який змінить режим Зеленського. Це – лише один з елементів політичної кризи поряд із некерованістю силових структур, коли ті використовують не для боротьби із зовнішнім ворогом, а для внутрішньої політичної боротьби. Саме через це і відбуваються факапи, які ми спостерігали з перегонами автомобілів і листуванням НАБУ та СБУ через Фейсбук. Банкова не хоче мити руки, тобто звільняти Татарова і інших відповідальних за силові структури персонажів. Зараз питання лише за обґрунтуванням позицій і відбиттям атак НАБУ. Але з огляду на те, що Банкова ігнорує будь-які правові норми, навряд чи вони перейматимуться судами чи якимись процедурними моментами. Примусити НАБУ мовчати чи заткнути рота опозиції не вдасться, тому ця ситуація матиме негативні наслідки для зовнішньополітичного іміджу України.", - підкреслив Віталій Кулик.

Справа судді Чауса

Суддю Чауса підозрюють в отриманні неправомірної вигоди у розмірі 150 тисяч доларів у серпні 2016 року. Згідно з версією слідства, можливий хабар він закопав у банках на городі. Чаус не був заарештований, тому що Верховна Рада в оперативному порядку не розглянула це питання.

У листопаді 2016 року Чауса оголосили в міжнародний розшук. Він поїхав до Молдови, де здався місцевій владі.

Глава МВС Молдови у квітні 2021 року сказав, що Чауса викрали. За словами Павела Войку, суддю викрали іноземці, які приїхали з території України.

19 травня Чаус виклав у Мережу нове відео, в якому заявив про намір приїхати в Україну і відповісти на всі питання НАБУ і ДБР у своїй справі. Як заявив служитель феміди, він передав правоохоронцям матеріали на осіб, яких вважає причетними до свого викрадення.

30 липня Чаус несподівано з'явився у селі Мазурівка Вінницької області, яке знаходиться неподалік від кордону з Молдовою. Він прийшов у село в трусах і заявив про викрадення.

У той же день адвокат Чауса заявив, що суддю везуть до Києва до Національного антикорупційного бюро.

У НАБУ і СБУ виникла суперечка щодо того, хто має працювати у справі судді Миколи Чауса. Ситуація вилилася в протистояння правоохоронних органів із застосуванням спецназу. Співробітники НАБУ вулицями Києва переслідували своїх колег зі спецслужби з вимогою зупинити автомобіль, у якому везли Чауса.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти