Перший в Україні реєстр олігархів з'явиться вже навесні: Данілов назвав дати

30 грудня 2021, 21:11
Дебютний список олігархів з'явиться в травні, сказав Олексій Данілов.
Олексій Данилов
Закон про олігархів має запрацювати вже до кінця травня - Данілов / УНІАН

Перший список громадян, яких держава вважатиме олігархами, з'явиться вже травні. Орієнтовні терміни - 20-21 травня, тоді відбудеться засідання Ради національної безпеки і оборони України щодо даного питання. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Під час свого брифінгу у четвер, 30 грудня, він розповів про те, що список першої хвилі олігархів буде готовий вже 20-21 травня. Закон має запрацювати до кінця травня.

читайте також"Ми на початку великої війни": Зеленський зробив заяву про боротьбу з олігархами в Україні"Маємо розуміння, що до кінця травня закон вже має почати працювати. І якщо далі продовжуватиметься вся ця процедурна ситуація, 20-25 травня ми можемо з вами мати на засіданні Ради нацбезпеки і оборони перших олігархів, які будуть визначені через рішення РНБО згідно нашого законодавства", - підкреслив Олексій Данілов.

Закон України "про олігархів"

Верховна Рада 23 вересня у другому читанні і в цілому прийняла закон № 5599, яким передбачається зниження впливу великого бізнесу на політичний процес в Україні.

У суспільстві ініціатива була названа "законом про олігархів", також відомома, як "закон деолігархізації". Запропонований главою держави документ підтримали 279 народних депутатів.

У законодавстві України з'явилося поняття "олігарх" – це людина, яка серйозно впливає на політичне та економічне життя країни.

Олігархом вважатиметься особа, діяльність якої підпадає мінімум під три критерії:

  • Участь у політичному житті
  • Суттєвий вплив на засоби масової інформації
  • Отримання прибутку від підприємств, які є монополістами, а також протягом 1 року або декількох років утримують, або підсилюють, свої позиції на ринку
  • Вартість активів людини перевищує суму в 2 мільярди 270 мільйонів гривень.

На Раді національної безпеки оборони ухвалюватиметься рішення про те, хто є олігархом. В країні створять спеціальний реєстр олігархів. Очолює РНБО президент України Володимир Зеленський.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти