Німеччина негайно шукатиме Patriot для України: Кулеба "достукався" до союзників

4 квітня 2024, 17:44оновлено 4 квітня, 19:04
1033
Німеччина як голова коаліції з ППО ініціює аналіз усіх наявних не лише в союзників, а й у світі батарей Patriot та інших систем ППО, розповів Дмитро Кулеба.
Німеччина негайно шукатиме Patriot для України: Кулеба 'достукався' до союзників
Німеччина ініціювала терміновий пошук ППО для України / Колаж: Главред, фото: скріншот з відео twitter.com/DmytroKuleba, US Army

Німеччина ініціює пошук доступних систем протиповітряної оборони Patriot для України. Країна шукатиме системи ППО не лише в союзників, а й у світі. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після засідання ради Україна-НАТО в Брюсселі.

"Німеччина як голова коаліції протиповітряної оборони ініціює негайний аналіз усіх наявних не тільки у союзників, а й у світі систем батарей Patriot та інших систем ППО, і того, що можна зробити, які комбінації побудувати, щоб ці батареї були поставлені в Україну", - розповів міністр.

За словами Кулеби, він провів розмову з німецькою колегою Анналеною Бербок на засіданні ради Україна-НАТО. Очільники МЗС країн обговорили питання протиповітряної оборони України.

відео дня
Німеччина негайно шукатиме Patriot для України: Кулеба 'достукався' до союзників
Що відомо про ЗРК Patriot / Інфографіка: Главред

Кулеба зазначив, що під час зустрічі зосередився виключно на темі постачанні систем Patriot, хоча союзники планували обговорити довгострокові зобов'язання.

"Один із дуже досвідчених міністрів сказав, що це була найжорсткіша промова міністра закордонних справ, яку він чув у своєму житті. Я перепросив за те, що зіпсував святковий настрій – день народження НАТО, але я відчував, що потрібно занурити колег у сувору реальність жителів Харкова, Одеси, Львова. Ті міністри, які були в Україні і чули систему ППО, реагують інакше ніж ті, які не були й не чули, і бачили лише в новинах те, що відбувається", – сказав глава українського МЗС.

Міністр також наголосив, що чітко визначив і презентував своїм партнерам перелік систем ППО, які, на думку української сторони, доступні в країнах НАТО. Водночас Кулеба закликав не шукати "відмовок", а вирішити питання з постачанням цих систем.

"Я хочу підкреслити, що ми бачимо, що відбувається в Україні, і ми усвідомлюємо, що системи ППО необхідні зараз. Діти повинні бути у безпеці. Порти в Одесі повинні бути захищені. Після рішучого заклику українського міністра ми просимо Європу знову, щоб кожна держава почала перевірку, де є їхні ППО, аби їх надати Україні", - сказала Бербок.

ЗРК Patriot

Patriot - американська система. Вона є в арсеналі США і ряду країн НАТО. Комплекс прийняли на озброєння сорок років тому і з тих пір кілька разів серйозно модернізували. Він ефективно збиває крилаті ракети і безпілотники.

Комплекс Patriot може контролювати до півсотні цілей і при цьому стріляти одночасно по п'яти з них. При цьому розмір і висота польоту ракети, літака або дрона, які треба збити, особливого значення не мають.

Універсальний засіб протиповітряної оборони позиційних районів військ на середніх і великих висотах. Забезпечує протиракетну оборону (ПРО) на рівні армії США.

Вартість поставки 9 батарей (по 4 ПУ на батарею) систем Patriot може доходити до $9 млрд (включає в себе: 36 ПУ ЗУР PAC-3 (9 батарей по 4 ПУ), 288 ЗУР PAC-3, 216 зур з удосконаленим наведенням GEM-t, 10 комплектів РЛС з фазованою решіткою, 10 контрольних станцій захоплення цілі).

Вартість пуску однієї ракети становить близько 3 млн дол. США.

Системи Patriot - Україна потребує засоби ППО

Нагадаємо, Україна наразі єдина країна, що щоденно обороняється від атак балістичними ракетами, тому "Патріоти" мають бути доставлені в країну якнайшвидше, заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба після зустрічі з польським колегою Радославом Сікорським у Брюсселі.

Також для повного захисту Києва та інших обласних центрів від ракетних ударів потрібно щонайменше 50-60 установок Patriot і SAMP/Т. Генерал Микола Маломуж зазначив, що Україні потрібні комплексні засоби ППО, а не тільки Patriot.

Як повідомляв Главред, президент Зеленський висловився про дефіцит систем ППО. Він зауважив, що Україна наразі не має комплексного захисту неба від атак РФ і прокоментував ситуацію з поставками нових систем ППО.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти