Військова допомога від США: що реально дадуть Україні і чим відповість Росія

9 травня 2021, 06:57
Ми просимо у США одне, реально українській армії потрібно друге, а отримаємо ми від Штатів третє.
Запити України з приводу військової допомоги з боку США не зовсім обґрунтовані
Україні ніхто не дасть таку дорогу зброю як ЗРК Patriot / фото: newsland.com

Україна звернулася до США з проханням надати їй системи протиповітряної оборони та антиснайперські технології, а також розмістити на українській території зенітні ракетні комплекси Patriot. Зокрема, перше прохання озвучив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Дивно, але Кулеба, напевно, не знає, що США нам уже постачають антиснайперські системи: і снайперські гвинтівки, і обладнання до них, тобто в цьому напрямку робота вже йде, і ми снайперське обладнання отримуємо.

Що ж стосується поставок систем ППО, то це нереально: тут, як і з авіацією, держава повинна визначитися раз і назавжди, яку систему ППО ми обираємо. Оскільки це – досить складна, і досить дорога річ.

відео дня

Припустимо, ЗРК Patriot, про які говорив пан Єрмак, застосовуються тільки комплексно, тобто в складі дивізіону; якщо ж застосовувати його побатарейно, то ефективність падає в рази. Однак один дивізіон Patriot коштуватиме близько 3 млрд доларів, а якщо це дивізіон Patriot-2, тобто в протиракетному виконанні, то це обійдеться в 4-5 млрд доларів. Хто нам дасть навіть у лізинг таке дороге озброєння? Ніхто.

Тим більше, коли мова йде про ППО країни, комплекси повинні стояти на стаціонарних позиціях частин і прикривати наші міста. Аналог Patriot – це "Бук": комплекс середнього радіусу дії. Тобто один дивізіон прикриває тільки одне невелике село. Але сіл в Україні тисячі – подумайте, скільки потрібно комплексів і які суми!

Тому такі запити не зовсім обґрунтовані.

читайте такожЯк Захід руками України втихомирюватиме РФНасправді Україні, в першу чергу, необхідні системи зв'язку і системи управління вогнем, щоб ми могли навіть нашою старенькою, але технічно справною зброєю більш ефективно вести бойові дії.

Ніхто не дасть Україні танки Abrams, винищувачі F-16 та інше. Ніхто не дасть їй і системи ППО. А от системи захищеного зв'язку, щоб ми могли управляти бійцем у будь-яких умовах бою, в тому числі в умовах придушення сигналу російськими радіоелектронними засобами, нам можуть надати. Так само у нас повинні бути системи управління вогнем для коригування вогню нашої артилерії, танків та іншого.

Це сьогодні кричущі статті. І це те, що нам сьогодні реально може допомогти в бою.

І все це у Росії викликає велику істерику. Коли Україна підписала контракт на спільне виробництво безпілотників Bayraktar, посол Росії у Туреччині в інтерв'ю турецьким виданням заявив, що це сильно турбує Росію. При цьому він сказав одну цікаву фразу: поява Bayraktar в Збройних силах України дає їм перевагу над збройними силами Росії.

Якщо Штати почнуть надавати Україні ту військову допомогу, про яку вона просить і яка їй потрібна, Росія буде реагувати. І, на жаль, її реакція може проявитися у збільшенні кількості обстрілів українських позицій і нанесенні нам втрат. У Росії це свого роду чарівна "червона кнопка": якщо потрібно натиснути на Київ, РФ влаштовує черговий обстріл із більш прицільним веденням вогню, в результаті чого ми отримуємо поранених і вбитих.

Як би там не було, Україна йде під повний протекторат Сполучених Штатів і стає їхньою метрополією. Тепер ми – стратегічний інструмент зі стримування Російської Федерації в руках США.

У плані військової техніки Штати в реальності цілком можуть нам допомогти спеціальними машинами, наприклад, тими ж "хамвеями", розвідувальними, бойовими і транспортними машинами, а також протитанковими ракетними комплексами на базі "хамвеїв". Також Вашингтон може допомогти радіолокаційним станціями, як це було в 2014 році.

читайте такожЗахід зробив Москві останнє попередженняСлід зазначити, що, якби ми могли оцінити, куди діваються багатомільярдні кредитні транші, що надаються Україні, ми могли б у свого оборонного комплексу замовляти військову техніку – адже у нас є непогані розробки (той же "Зоопарк-3", ті ж радіолокаційні станції). Тим самим ми б збільшували ВВП і вливали б гроші у власну економіку. Та це – питання до нашого уряду, а не до американців.

Головним завданням Кулеби сьогодні має бути підготовка і максимальне лобіювання того, щоб Україна стала партнером США поза НАТО, адже тоді у нас буде достатня військово-технічна допомога з боку Штатів.

Просто для розуміння: фінансова допомога США Єгипту (партнеру Штатів поза НАТО), яка закладена в бюджет американської держави, становить понад 1 млрд доларів щорічно, тоді як Україна отримує всього 300 млн доларів на рік. Та й то щороку ми гадаємо, дадуть або не дадуть. Ці "гойдалки" і гадання пов'язані з тим, про що сказав Блінкен на початку свого візиту в Україну. Він поставив питання про те, чому зупинилися реформи в нашій країні, і чому вона перестала боротися з корупцією. А наші кажуть: "Давайте допомогу – ми самі розберемося". Але допомога у нас зникає, і ми не бачили жодного звіту, куди і на що пішли гроші – це таємниця, покрита мороком.

читайте такожМіж США і Росією офіційно почалася нова холодна війнаА так, США дали б більше Україні, в тому числі й техніки. Але вони побоюються, що ті ж Джавеліни потраплять до росіян. Адже у Росії немає технологій третього покоління для ПТРК, які працюють за принципом "пустив і забув", і вона б дуже хотіла їх дістати. Ті ж радари контрбатарейної боротьби американці нам дали, але в обрізаному вигляді, знову-таки побоюючись, що вони можуть потрапити до росіян. Адже люстрація не проводилася у нас толком ні в Збройних силах, ні в силових структурах. Більшість офіцерів, звичайно ж, лояльні по відношенню до України, але є і хлопці, які працюють на інший бік.

Таким чином, виходить так: ми просимо у США одне, реально Збройним силам України потрібно інше, а отримаємо ми від Штатів третє. Так відбувається, тому що немає системного підходу і немає команди, яка б працювала на єдиний результат. А так у нас кожен ховрах – агроном.

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти