Розкуркулення України XXI століття: МВФ хоче 3 гривні за кіловат

2 квітня 2021, 08:44
Замість 1,68 грн має бути 2,5 грн за кіловат. А на початок 2022 року кожен українець має нести в касу МВФ (а це тотожно бюджету України) – 3,2 грн за кіловат.
Розкуркулення України XXI століття: МВФ хоче 3 гривні за кіловат
Якби не коронавірус, то українці мали би "щастя" відчути підвищення тарифів на електроенергію іще весною минулого року.

Отакі реформи. Таку ціну на електроенергію для населення хоче МВФ.

МВФ майже три місяці думав і нарешті сказав, що зниження ціни на газ для населення у січні не було ринковим кроком. При цьому в інтерв’ю представника МВФ Йости Люнгмана відчувалась якась пасивність і така задумлива філософська життєва незгода із рішенням уряду. Більше того Люнгман навіть не насмілився і пальцем зачепити Нафтогаз, який і порушив правила ринку газу та знизив ціни на газ. От жодного слова не сказав ні про Коболева, ні про Нафтогаз. Немає такої компанії. Та й це логічно. Компанія Нафтогаз вже давно за межами юрисдикції України і навіть МВФ.

Проте, якщо із газом ситуація вже зрозуміла – ціна на газ загалом не буде нижчою 8000 гривень – то із електроенергію не все так просто. Адже Україна і так вже порушила усі свої домовленості із МВФ щодо підвищення тарифів на електроенергію.

відео дня

Якби не коронавірус, то українці мали би "щастя" відчути підвищення тарифів на електроенергію іще весною минулого року.

І якщо по газу Йоста Люнгман особливого нічого не сказав, то по електроенергії сигнал зрозумілий: підвищення не просто має відбутися, воно має бути радикальним! І усілякі способи відкладення підвищення не пройдуть. Більше того, МВФ чітко каже: потрібно забирати гроші у населення. "Очевидно, що існує нагальна потреба у визначенні додаткових фінансових ресурсів для електроенергетичного сектору. Важливою частиною цього є мобілізація фактичних джерел доходів", - каже Люнгман.

читайте такожЗростання тарифів заради "поліпшення послуг ЖКГ" - повна маячня

Що насправді сказав МВФ? Додаткові фінансові ресурси для електроенергетичного сектору – це RAB-тариф і більші тарифи для населення. А мобілізація фактичних (!) джерел доходів – це тіньові доходи населення. Таке собі розкуркулення народу України у 21 столітті. Ну, а хто сказав, що буде легко із нашими міжнародними партнерами?

Хоча, тут на МВФ чекає розчарування. Народ України просто перестане платити за електроенергію. Лише з 1 січня 2021 року борг за електроенергію зріс удвічі до 8 млрд. грн.

У квітні буде точно 12 млрд. грн. І це з тарифом 1,68 грн. Після підвищення до 2,5 грн – борги сягнуть до рівня 30 млрд. грн. Із тарифом більше 3 гривень – борги сягнуть 50 млрд. грн. А далі Держстат буде лише встигати дописувати потрібні цифри до суми боргів.

Іще МВФ каже, що "просто запозичити більше коштів не є життєздатним вирішенням поточного дисбалансу". Це означає, що держава більше не зможе видавати кредити або випускати ОВДП для покриття дефіциту на ринку електроенергії. Окрім звичайно зеленої генерації, яка єдина користується захистом з боку МВФ. Ну так – тут все просто. Своїм потрібно платити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти